.

.

неделя, 2 май 2010 г.

Арменска грис халва


Продукти:

3 ч.ч. грис
4 ч.ч. вода
125 гр. масло
2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. орехи, нарязани на едро

Грисът се сипва в тава. Към него се прибавят, нарязаните на едро орехи и се запича в предварително загрята фурна на 170 градуса до порозовяване и опичане на орехите, като постоянно се разклаща тавата. Докато грисът се запича в отделен съд се слага да се стопи маслото на котлона. Към него се добавят захарта и четирите чаши вода. Бърка се до получаване на сироп. Запеченият грис се вади от фурната и се слага на котлона на средна степен. Налива се горещият сироп, като постоянно се бърка. Намалява се котлонът на 1-2 степен, за да не загори и се бърка постоянно, докато грисът поеме напълно сиропа и сместа се изсуши. След приблизително час сушене на слаб котлон и разбъркване трябва да се получи смес с консистенцията на пясък. Тавата се сваля от котлона и се покрива с кърпа да почине. След половин-един час се разрошва с вилица. Поднася се студена, поръсена с пудра захар и канела.

12 коментара:

  1. Любим мой десерт :)В този "пясъчен" вариант не съм го пробвала, но ми изглежда доста вкусно. Ани, ще се радвам да намеря в блогчетото ти и рецепта за онези прословути арменски сладки, които се правят на топки и се овалват в много пудра захар. Благодаря предварително :)

    ОтговорИзтриване
  2. Грис халвата в този си вид е арменска класика :) Много, много вкусна!
    Мария, непременно ще изпълня молбата ти :)Предполагам, че говориш за сладките с орех и пудра захар.

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересен вариант, Ани :)

    ОтговорИзтриване
  4. Дядо ми я правеше така. Днес открих тези публикации и ... Разчувствах се може би.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Много мило ми стана. Арменец(ка) ли си?:))

      Изтриване
  5. Класическият вариант на арменска грис халва.Любима ми е.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, и на мен;)

      Изтриване
    2. Интересно, ще пробвам и този вариант,арменската кухня е интересна и разнообразна.

      Изтриване
    3. Здравейте, уверявам ви, че няма да съжалявате. Много е различна от българския грис на кремче.

      Изтриване
  6. Здравей, Ани, много се радвам , че видях тази рецепта! И аз си спомних баба ми, която за да ми е по-лесно казваше, че продуктите са 1,2,3, и 4 чаши/ части/, като най-скъпото е най-малко -маслото,после захарта, грисът и накрая водата. И наистина резултатът винаги е много добър! Надявам се да съм полезна на някого с това! А на теб желая успех! А, и не съм анонимна-Ани Ованесян съм!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Ани :) Много ми е драго :)
      И моята баба Мариам така казваше - 4,3,2,1 за продуктите, помня го :) Сърдечни поздрави

      Изтриване