.

.

сряда, 6 октомври 2010 г.

Торта с маскарпоне, бадеми и шоколад

   Представям ви една вълшебно вкусна и изтънчена торта, която направих като изненада за рождения ден на моя колежка и близка приятелка. И аз, както и много мои колеги, съм на мнение, че това е една от най-вкусните торти, които съм яла. Горещо ви я препоръчвам! Съчетанието от кремообразен ванилено-лимонов мус в комбинация с дъхав шоколад и хрупкава подложка от бисквити, масло и бадеми е просто празник за небцето!


Продукти за подложката:

2 пакета бисквити с какао
150 гр. масло
150 гр. печени, белени бадеми

продукти за белия крем:

1 кутия сирене Маскарпоне от 500г
1 ч.ч. течна сладкарска сметана
1/2 ч.ч. кристална захар
2 пакетчета ванилия
кората от 1 лимон

продукти за шоколадовия крем:

150 мл. течна сладкарска сметана
1 1/4 натурален шоколад

продукти за украсата:

горчиво какао
физалис

   Започнете като приготвите подложката на тортата.
   Изсипете двата пакета бисквити в блендера и ги смелете, заедно с предварително стопеното масло и печените бадеми. Ще получите леко лепкави бисквитени трохи. Застелете тортена форма с хартия за печене, като се стараете хартията да покрие и страниците, и пресипете трохите в нея като леко натъпквате с помощта на лъжица. Оформете борд.  Непременно вмятам, че е много важно да НЕ натъпквате трохите прекалено силно, защото, когато стегне тортата в хладилника след това няма да можете да я режете. Целта е подложката да бъде хрупкава и мека. Сложете подложката да стегне в хладилника, докато приготвите белия крем.
  Разбийте сметаната на сняг, след което постепенно добавяйте захарта, без да преставате да бъркате с миксера до пълното поемане и стопяване на захарта. Изсипете маскарпонето в сместа и отново разбъркайте добре. Овкусете с ванилията и лимоновата кора.
  Налейте белия крем върху стегналата подложка и заравнете добре. Приберете отново в хладилника.
  За да приготвите шоколадовия крем сложете сметаната да се затопли на котлона. Щом клокне я отдръпнете и начупете в нея шоколада. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес и плътен кафяв цвят. Оставете крема да изстине и го налейте върху белия ванилено-лимонов крем. Почукайте формата, за да се заравни. 
  Охладете тортата за една нощ в хладилник, за да стегне и да поеме ароматите. Преди поднасяне поръсете с горчиво какао, с помощта на цедка и украсете с физалис.



   Да ви е сладко! 


89 коментара:

  1. Много апетитна, Ани!
    И много нежна, с този физалис!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, тортата е прекрасна!
    А и не се пече:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. О,Ани ...,о,Ани ...о,Ани ....

    Друго няма да кажа ....

    ОтговорИзтриване
  4. Хм, това е като за мене :)))
    Тортата е приказка! Ще се пробвам и аз, но бадемите, макар и да ги обичам много, ще трябва да ги намаля, че ме е страх да давам ядки на малчо.

    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  5. Takmo biah vzela Maskarpone za Tiramisu,no mai shte e torta:):)

    ОтговорИзтриване
  6. един приятел прави подобна торта, но добавя и ром, наистина е уникален вкуса й :)

    ОтговорИзтриване
  7. Уаууу, страхотно изглежда!
    Поздравления :)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви момичета за позитивните отзиви, много се радвам, че тортичката се е харесала. За мен наистина е едно от най-вкусните изкушения, които съм яла!:)
    Успешна седмица ви желая!

    ОтговорИзтриване
  9. Ани, много хубава торта! Харесва ми, че няма яйца в нея. Ще я пробвам за една дама, която не яде яйца. Благодаря ти за рецептата и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Ани, тортата изглежда страхотно, а съм сигурна, че е изключително вкусна! Наистина чудесно предложение! Благодаря за рецептата!

    Сърдечни поздрави и .. надявам се, нямаш нищо против ?

    ОтговорИзтриване
  11. Мира, благодаря ти. Тортата е много лесна и бърза, именно защото няма яйца и не се пече. Можеш да си я приготвиш винаги, когато ти се хапва нещо сладичко и то за нула време. Дано дамата, за която си я предвидила да я одобри :)

    Димитрина, поласкана съм, много ме глезиш:) Благодаря от сърце за добрите думи и препоръката в "Прочети това".

    ОтговорИзтриване
  12. Мила, Ани, тортата изглежда чудесно. Бях решила тези дни да направя тирамису, но уви- и аз ще използвам маскарпонето, за да сътворя твоята торта. Един въпрос- откъде купуваш печени белени бадеми? В магазините откривам само белени бланширани, които ми стоят леко сурови...

    ОтговорИзтриване
  13. Драга Galia, аз купувам белени сурови бадеми и ги препичам на два-три пъти за по 1 минута в микроволновата фурна. На почивките отварям, за да разбъркам. Всъщност аз така пека абсолютно всякакъв вид ядки. Става бързо и лесно. Другият вариант е, ако не намериш белени, да вземеш сурови небелени и сама да си ги обелиш, като предварително ги накиснеш в топла вода, и опечеш. Обикновено печените бадеми в търговската мрежа са солени.
    Много се радвам, че ти е харесала тортата :) Успех и ще чакам да споделиш дали ви се е усладила после :))
    Поздрави и хубава седмица

    ОтговорИзтриване
  14. Мила, Ани! Направих тортата за вчерашния празник на любимия човек- стана чудесна :) Благодаря много за прекрасната рецепта, сега я разпространявам сред приятелки да и се насладят и те. Продължавай да ни радваш с хубавите и интересни рецепти. Хубава вечер от Галя

    ОтговорИзтриване
  15. Галя, много ме зарадва, много! Благодаря ти;)) Сигурна съм, че любимият е бил приятно изненадан :)
    От сп. Кулинарен журнал ми писаха, че ще я запазят за Коледния им брой :)надявам се да я видим там :)

    ОтговорИзтриване
  16. Здравей Ани, и аз мисля да направя тази прекрасна торта, но имам питане - каква сладкарска сметана използваш? Аз не купувам от растителната, а заквасената е различна, притеснявам се да не киселее от нея. Благодаря и хубав ден! Диана

    ОтговорИзтриване
  17. Здравей Диана, благодаря ти, че се отби при мен:))
    Аз използвам течната сладкарска сметана на Хопла. Най-доволна съм от нея. Иначе, ако не ти допада растителната сметана можеш да я замениш с млечна течна сметана. Тя е направена от прясно мляко. Малко по-скъпа е. Такава имат Президент. Но имай предвид, че малко по-трудно се разбива и трябва да работиш с нея, непосредствено след изваждането от хладилника. Надявам се да не промени вкуса на крайния продукт все пак:)
    Успех и дано ви се услади:)

    ОтговорИзтриване
  18. Здравей Ани,

    първо поздравления за прекрасния блог, вече опитах тортата рафаело с ягоди и всички са възхитени. Благодаря за рецептата.
    Сега искам да приготвя и тази торта по специален повод и имам следната молба– би ли ми дала ориентировъчни грамажи за бисквитите с какао, маскарпонето и шоколада. За съжаление не живея в България и имам притеснение че няма да улуча съотношенията.
    Ще я правя днес, така че ще съм благодарна за бърз отговор.
    Поздрави и още много рецепти и радост с тях,
    Мая

    ОтговорИзтриване
  19. Здравей Мая,
    благодаря ти за милите думи и добрите отзиви за блога. Много се радвам, че намираш интересни за теб рецепти и сте харесали тортата Рафаело.
    Относно тортата с физалиса използвай 2 пакета по 250 гр. бисквити с какао, кутия от 500 гр. Маскарпоне и около 115-120 гр. натурален шоколад. Успех и ще чакам да споделиш дали ви е харесала след това тортата :) Тя е моят фаворит!

    ОтговорИзтриване
  20. Страхотно, точно на време! Благодаря ти много, щом ти е фаворит, съм напълно спокойна за резултата и съм убедена, че и на майка ми ще и хареса, за чийто рожден ден ще я правя. Отначало се спрях на нея, защото изглежда много стилна, но и комбинацията на съставките звучи невероятно. Да си призная аз не обичам да хапвам сладко, но пък много обичам да приготвям и тортата Рафаело я правих вече 2 пъти, а още не съм я опитвала. :)
    Но тази ще опитам още утре и обезателно ще споделя. Благодаря ти още веднъж, че се отзова веднага и до скоро.

    ОтговорИзтриване
  21. ...и така, тортата е наистина не само стилна, но и невероятно вкусна. Приготвянето разбира се не мина без препънки :) - от страх да не стане много сбит съвсем леко натисках блата и стана прекалено мек, едва я извадих от формата, понеже нямам никакъв опит с биенето на сметана, тъй като в къщи никой не обича, и тя просто не искаше да стане и това е - след 2 часа безспирно биене с миксера, успях. В този ред на мисли дали ще стане само с маскарпоне и без бита сметана? :)
    Крайният резулатат все пак беше много вкусен и красив за окото, а и успях да изненадам приятно любим човек, за което всички усилия си заслужават.
    Ще следя блога ти с интерес!
    До скоро

    ОтговорИзтриване
  22. Здравей Мая,
    много се радвам, че тортата ви е харесала толкова и най-вече, че майчето ти е била изненадана приятно:)
    За препънките никак не се тревожи, аз не веднъж съм ви споделяла моите перипетии с почти всяка торта, която правя:) То в това е очарованието на кулинарията:)Блатът не трябва да се натиска прекалено силно, за да не може да се реже, нито прекалено леко, за да се рони. Златната среда:) А по повод на сметаната - най-вероятно си оцелила, за късмет, лоша партида, много често се случва, да не може да се разбие. Като марки ти препоръчвам Хопла, Халта и Мегле. Аз лично ползвам само Хопла. Другото много важно правило е, че за да ти се разбие сметаната на сняг трябва задължително да е студена, да я извадиш от хладилника непосредствено преди употреба. Маскарпонето е тежко само по-себе си, сметаната го освежава и олекотява като вкус и консистенция. Сигурна съм, че ако след време направиш отново тортата няма да имаш никакви проблеми:) Поздравявам те за желанието и старанието да направиш тортата, въпреки емоциите и да зарадваш скъпата ти майка! Спокойна вечер

    ОтговорИзтриване
  23. Здравей Ани,

    бих искала да те поздравя за великолепния ти блог, прекрасните рецепти и не на последно място - фотографските ти умения :). Случайно се натъкнах на твоя блог и съм много очарована. Кулинарните постижения са също моя страст и много се радвам на блогове като този.
    Аз ще правя днес тортата с физалиса. Проблемът ми е, че живея в Холандия и не мога да намеря този плод никъде. Може би има и сезонност за него. Предполагам, че бих могла да използвам за украса друг плод, като например френско грозде. Искам само да те попитам дали правиш тортата във форма от 24см или е 30см? Питам защото обема на крема ми се вижда много за форма от 24см, която аз имам.
    Мерси много и с удоволствие следя твоя блог.
    Яна

    ОтговорИзтриване
  24. Здравей Yana,
    благодаря ти от сърце за прекрасните думи, много ме зарадва наистина:)
    Много хубаво, че си решила да се насладиш на тортата с Маскарпоне. Не се тревожи изобщо за физалиса. Украсата е изцяло по твой избор. Би могла да я декорираш с ягоди, с френско грозде, както ти предлагаш, или червени боровинки. С каквото ти хрумне. Не съм сто процента сигурна за размера на формата ми, но мисля, че е 24 см. Нямам възможност сега да проверя. Кремът е точно. Дано да съм ти била полезна и да направиш една страхотна вкусна торта за твоето семейство и гости:) Поздрави на Холандия и ще чакам да споделиш резултата:)

    ОтговорИзтриване
  25. Ани,
    сърдечно благодаря за тази рецепта. Направих я днес за Еньовден, за да почерпим за здравето на малката ни дъщеря Яна и определо ожънах овациите на гостите :)А тортите не са стихията ми. Аз малко модифицирах - замених Маскарпонето с Филаделфия и вместо бадеми сложих орехи, но въпреки тези "своеволия" резултатът беше божествен. Определено съм ти фен :) и мисля да пробвам и други твои рецепти!
    Поздрави,
    Павлина

    ОтговорИзтриване
  26. Здравей Павлина,
    много се радвам, че сте се насладили на това сладко изкушение и гостите ти са останали доволни, както и малката ти принцеса:)Чудесно е, че си импровизирала. И аз много често го правя. Комбинацията от Филаделфия, орехи и шоколад съм сигурна, че е била мнооого добра!:))
    Поздрави и приятен уикенд

    ОтговорИзтриване
  27. Здрасти Ани,
    тортата стана чудесна и също вървеше супер със френското грозде. Ей сега я правих пак за Еньовден, тъй като бях именничка и даже този път намерих физалиса :) Благодаря ти отново за прекрасните рецепти и нетърпение чакам новите ти предложения.

    ОтговорИзтриване
  28. Здравей Yana,
    вие дори сте повторили тортичката, чудесно :))Много се радвам, че ви е харесала! Благодаря ти за милите думи!Хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  29. Здравей Ани,
    блогът ти е невероятно стилен, но и мнооооого вкусен. Поздравявам те искрено! Черпя идеи от теб и готвя в къщи, та чак "пушек се вдига" и в буквален и в преносен смисъл. Та, понеже в събота съм решила да правя тази великолепна торта с маскарпоне, но се колебая от кой вид бисквите да използвам - тип "Закуска" или "Еверест" - те са различни и мисля, че ще има значение за крайния резултат. Може ли да ми отговориш на този глупав въпрос?!
    П.П.В събота ще правя и копанчетата и ризотото - да видим дали ще се справя с това предизвикателство.

    ОтговорИзтриване
  30. Здравей Ива, благодаря за милите думи. Много ме зарадва :)Много се радвам, че те вдъхновявам да готвиш.
    Въпросът ти изобщо не е глупав. Вземи Еверест или други Чаени бисквити с какао. Идеята е да се получи контраст при разрез - кафяво, бяло, кафяво. Закуска са подходящи за бисквитена торта например. Между другото аз също ще потретвам тази торта в петък - за седемдесет годишнината на татко:)
    Успех и с копанчетата. Дано ви се усладят:)

    ОтговорИзтриване
  31. Здравей Ани,
    и тортата и копанчетата, и ориза - всичко е великолепно! Тортата вече е любимата торта на колежките :)/ и всички я правят, като някои са заместили маскарпонете със сирене крема/. Аз не съм пробвала този вариант, но може и да опитам. Благодаря за великолепните рецепти и идеи!

    ОтговорИзтриване
  32. Ива, поздравления! Сигурна съм, че си ги шашнала с вкусна и красива торта. Разбира се, че тази торта търпи вариации, но за плътен и интензивен вкус аз препоръчвам Маскарпоне. Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  33. Вчера я направих, днес едва дочаках да я опитаме :) Страхотна е тортата Ани. Благодаря за рецепта

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, че ме зарадва Дани :) Браво! Сигурна съм, че се е получила превъзходна :)

      Изтриване
  34. A какво мислиш, ако бадемите се заместят с лешници?

    ОтговорИзтриване
  35. Здравей Дарина,

    чувствай се абсолютно свободна да експериментираш:) Това й е хубавото на кулинарията :) Ще е много вкусно с лешници също!

    ОтговорИзтриване
  36. Тази торта е наистина страхотна!Направих я с орехи,но пак се получи!Ани, благодаря ти за рецептата!На всички вкъщи е любима!Милена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Милена, с орехи просто няма десерт, който да не е вкусен:) Чудесно си се справила:)Поздрави

      Изтриване
  37. Здравейте, попаднах случайно на блога ви , търсейки рецепта за торта с маскарпоне. Направих я вчера и днес за първия учебен ден я опитахме - благодаря за рецептата , свежа , лека и оригинална торта. Всички я харесаха . Непременно ще разгледам и останалите рецепти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Inna,
      много се радвам, че тортата ви е харесала! Сигурна съм, че е направила първият учебен ден по-сладък и запомнящ се :) Поздрави

      Изтриване
  38. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  39. Страхотна е да вече няколко такива съм направил и изял :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам :)) Да ви е сладко

      Изтриване
  40. тази торта е божествена,благодаря за рецептата-на два пътя я правя и става великолепна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че тортата ви е харесала. Най-хубавото е, че се приготвя невероятно лесно и бързо, тъй като не се пече.Поздрави

      Изтриване
  41. Ани, тортата е невероятна. Не зная колко пъти вече я правя, но наистина си заслужава и не отнема много време. Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Шинка, много се радвам, че тортата ви е харесала! Наистина е вълшебна. И аз не знам вече колко пъти съм я правила и винаги е обирала овациите:)

      Изтриване
  42. Ани, невероятен фен съм ти!!!! Това е любимата торта на моето семейство, а и на всички гости, които съм черпила с нея. Толкова е сполучлива рецептата, че няма вариант да не се е получила. Вече съм я раздала на много приятелки, които също станаха редовни читателки на блога ти!!! Бъди благословена Ани и все така да ни радваш и очароваш с невероятни вкуснотийки!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Еми :) Много мило ми стана. Много ти благодаря за топлите думи. Радвам се, че блогът е извор за вдъхновение за теб и твоите приятелки. А тортата ми е фаворит и на мен! Както казваш ти, няма шанс да те издъни и винаги обира овациите на гостите. Не помня колко пъти съм я правила вече :) Ще продължавам да ви вдъхновявам, обещавам ти :)

      Изтриване
  43. Тортата изглежда великолепно..имам един въпрос обаче..нали не е прекалено сладка или най-вече прекалено тежка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,

      в тортата има само 1/2 ч.ч. захар, другата сладост идва от глазурата от шоколад.
      За моите разбирания не е прекалено сладка, има лек дъх на лимон. За пример на годишнината на баща ми всички гости изядоха по две парчета..:)))

      Изтриване
  44. а нали мога да експериментирам като не сложа лимон

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз не бих пропуснала лимона в тази рецепта. Той балансира вкуса, сладостта и придава много приятна нотка на свежест, сякаш има алкохол в крема.

      Изтриване
  45. за белия крем сметаната се разбива..а за шоколадовия се слага директно на котлона без разбиване,нали?

    ОтговорИзтриване
  46. Анонимен3 юли 2013 г., 4:31

    Тортата е страхотна.Лекичка и много изискана.Всички много я харесаха и се изяде за секунди.Ще я правя отново със сигурност. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ви е харесала :)

      Изтриване
  47. Ани, миналата седмица имахме гости и покрай рождения ден на Крис избрах тази торта. Засега оглавява класациите на всичко сладко-тортено, което сме опитвали!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво Ванчони, много се радвам, че тортата ви е харесала. За следващ повод ти препоръчвам да опитате Тортата с кокос, малини и бадеми. Също мой фаворит!

      Изтриване
  48. Анонимен16 юли 2013 г., 1:52

    още днес ще я пробвам Много ми допадна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ви хареса, поздрави :)

      Изтриване
  49. Здравей! Искам да попитам, колко грама е тази кутия маскарпоне, защото в магазина има всякакви разфасовки?
    Иначе планирам да я направя днес, изглежда страхотна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей кутията Маскарпоне е 500 мл.

      Изтриване
  50. Здравей! За един начинаещ кулинар като мен, тази торта беше перфектна! Толкова е лесна, няма яйца, няма печене, а резултатът е толкова хубав. Тъй като моята тавичка е с диаметър 27 см., реших да увелича малко количеството на бисквити и масло, а също така сложих повечко шоколад и сметана за шоколадовия крем. Благодаря за сполучливата рецепта :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, много се радвам, че тортата не те е подвела. Сигурна съм, че си обрала овациите:)

      Изтриване
  51. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  52. Здравей, да попитам няколко неща:
    1. Колко е в млл течната сметана за белият крем?
    2. Колко в грамове е захарта?
    3. Това маскарпоне нещо прави ли се предварително преди да се сложи в сметаната, че дори не съм го и виждала какво представлява?
    4. Какво е това горчиво какао? Може ли конкретно марка да ми кажеш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Мариета,
      сметаната е към 200 мл. Аз ползвам голяма ч.ч.
      Захарта е 100 грама.
      Маскарпонето е такова: http://www.google.bg/imgres?imgurl=&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.magasini.net%2Fproducts%2Fview%2Fmaskarpone-500-g&h=0&w=0&sz=1&tbnid=B7nfQ2FPm9ojbM&tbnh=194&tbnw=259&zoom=1&docid=s7dECrnlPbBy6M&ei=N7fBUpv9N8GetAaW4oCICw&ved=0CAQQsCUoAQ
      Не се прави нищо, просто се разбива със сметаната и захарта.
      Горчивото какао е обикновено, натурално какао без захар. Аз ползвам това: http://www.oetker.bg/oetker_bg/html/default/debi-7xffxt.bg.html
      Стискам палци, успех :)

      Изтриване
  53. Здравейте! Харесах вашата рецепта и искам да я изпълня. Въпросът ми е маскарпонето пишете
    една кутия - какъв грамаж имате предвид 500 гр. ли? Благодаря Ви за отговора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, маскарпонето е 500 г. Можете да го видите на снимка в линка на предишния коментар.

      Изтриване
  54. Въпреки че съм кулинарен инвалид се справих чудесно с тази торта, Замених бадемите с орехи, с два вида какаови бисквити я направих и пак стана.Мислих я цяла седмица, че беше за рд на съпруга ми, но наистина стана супер. И е много вкусна. Благодаря за рецептата. Сега след чийзкейка и тортата съм се насочила утре да правя бисквитената торта за именният ден на сина ми, само да питам 300 мл. заквасена сметана 300 гр ли трябва да е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Мариета, много ме зарадвахте, че ви е харесала любимата ми торта. Сигурна съм, че съпругът и гостите ви са били очаровани :) Относно бисквитената торта моя е грешката, поправих я в рецептата. По погрешка съм написала заквасената сметана в мл, а тя е в грамове. 300 г е. Благодаря, че ми обърнахте внимание. Успех!

      Изтриване
  55. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  56. Тортата изглежда страхотно днес мисля да я направя но имам едно запитване:може ли без хартията за печене?Блогът е страхотен Поздравления!Хубав ден :)))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви много за милите думи. Можете да направите подложката и без хартия, стига да ползвате форма със свалящ се ринг.

      Изтриване
  57. Здравейте! Тортата е великолепна,вече направена с малки изменения( лимона и ванилията съм заменила с портокал и ром).Получи се много вкусна.Благодаря Ви за рецептата и чудесния блог.Поздрави1

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, тортата трябва да е станала много вкусна с тези добавки :) Трябва и аз да опитам :))

      Изтриване
  58. Мисля, че това ще е поредната торта от твоя блог :) Чудесни рецепти Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бързо запретвай ръкави Марги, невероятна е!

      Изтриване
  59. Здравейте мила Ани,
    Пиша Ви, за да благодаря за прекрасната рецепта! Вчера вечерта се преборих (не без перипетии) с вкусното изкушение и днес успях да зарадвам приятеля ми с тази божествена торта! Благодаря Ви! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Ани :) важното е, че перипетиите са завършили успешно! :) Наистина е божествена!

      Изтриване
  60. Привет Ани:)
    Най-накрая и аз да се запиша:) За тортата не знам какво да кажа просто.... мисля, че всичко за нея вече е изречено. Наистина! Толкова елегантна и същевременно несложна за изпълнение. Току-що я приготвих за трети път:) Изненадващо при първия нямах никакъв проблем и останах изненадана дори от себе си:) (не съм чак такава сладкарка:) ) При втория опит нещо се обърка при разбиването на сметаната, но не съобразих и добавих маскарпонето и крема стана толкова течен, че дори и след 24 не успя да се сгъсти:( Тази вечер се случи подобно... Започнах да разбивам сметаната, а след това да добавям постепенно захарта без да спирам да бия с миксера.... След като сложих и последната захар "сметаната" се стопи почти напълно и се получи нещо подобно на все едно разбивах масло с вода:(.... Нямам обяснение защо се получава така? Прочетох още веднъж рецептата, единственото, от което може да е, че аз слагам ванилията (която тук в Германия е ванилова захар, а не като нашата) при захарта, а не накрая, както ти си описала в рецептата. Пиша ти, защото до сега не прочетох някой с подобен "проблем" като моя. Дали ти можеш да ми помогнеш:) Ще съм ти много благодарна:)
    Още веднъж сърдечни благодарности за невероятната торта, страничка и теб:)
    Продължавай да ни радваш с разкошните си предложения:)
    Поздрави, Ани

    ОтговорИзтриване
  61. Здравей мила Ани!
    Много е неприятно това премеждие, което си имала с крема. Представям си как само си се ядосала...поне аз бих, много !! Мога да предположа две вероятности..едната е маскарпонето да е било старо и да е пресекло сметаната при втория ти опит. Случвало ми се е много пъти. Другата е сметаната да не е била студена, току-що извадена от хладилника. Това е много важно условие, за да се разбие на сняг. Каква марка сметана ползваш? Аз ползвам Хопла или Халта. С тях нямам проблеми. Ванилията не би трябвало да има значение.
    Надявам се следващия път всичко да бъде наред и да се насладите отново на това бижу :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за отговора, Ани:) Варианта маскарпонето да е било старо, отпада. Първо вчера го купих и второ сега погледнах срока на годност. Сметаната също я вадя от хладилника преди да започна да я разбивам. Сметаната се разби прекрасно до момента, в който сложих цялото количество захар... Сметаната, която ползвам е най-обикновена, даже не знам каква марка е. Ще пробвам с твоите. Интересното е, че първия път, когато правих тортата нямаше никакви проблеми... Сега я пробвах (снощното изпълнение) ами не е като първия вариант:(

      Изтриване
    2. Нямам обяснение какво може да се е получило Ани. Дано следващия път всичко да мине добре :)

      Изтриване
  62. тортата е УМОПОМРАЧИТЕЛНА ... превъзходно съчетание и вкус ...за две седмици 3-ти я правих ...поздравления за автора на това превъзходство и удивително лесно приготвяне ..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))) Така е, номер 1 фаворит ми е! Лесна, без печене и супер ефектна, винаги обира овациите! Споделяйте, за да й се радват повече хора като нас ;) Благодаря ви!

      Изтриване