Търсене в този блог

вторник, 14 декември 2010 г.

Шоколадов чийзкейк Габи

    Идеята за чийзкейк Габи се роди в желанието ми да зарадвам две дечица Габи и Спаси с нещо вкусно и шоколадово..Топло ми е на душата, защото с моите приятелки накарахме усмивката да изгрее на лицата им в навечерието на Коледа. Заедно с 13те прекрасни феи успяхме да ги зарадваме и да направим Коледата им малко по-пъстра, по-топла и по-истинска...Силно вярвам, че борбена жена като Гери, героиня в предаването по Станция Нова - "Най-добрата майка", и нейните ангелчета ги чака по-добър живот, защото все още има добри хора около тях, а Гери е пример за подражание как човек на ръба на нищетата може да бъде истински щастлив и благодарен за това, което има - двете си деца и "керемида над главата си".. Казват, че по Коледа стават чудеса..според мен чудесата ги правим ние хората. Нека не забравяме да бъдем човечни и да помагаме на ближния, когато можем и с каквото можем.

      Представям ви шоколадов чийзкейк Габи, който нарекох на тази малка сладурана, защото особено се впечатлих как отговори на въпроса на водещата на предаването "Какво би направила ако имаш много парички?" Детето отговори без да се замисли  "Ще си купя шоколад":) Не е ли прекрасна?


   Преди да напиша рецептата искам да споделя с вас някои тънкости при приготвянето на чийзкейк, които е важно да се спазят, за да получите идеален, гладък и кремообразен чийзкейк.
   За приготвянето на крема е много важно да извадите крема сиренето няколко часа по-рано или от предната вечер от хладилника, за да е на стайна температура. Ако сте забравили можете да го пуснете в микроволновата за около минута-две.
   Другото много важно правило е да не разбивате непрекъснато с миксера, а да оставяте сместа да почине. Изсипете яйцата едновременно и не ги разбивайте с крема повече от необходимото да се смесят. Когато налеете крема върху подложката ударете формата няколко пъти в масата (плота), за да излезе въздуха. Това се прави с цел да получите гладка консистенция на чийза. 
   Печенето на чийзкейка е не по-малко специфично. Не трябва да се напуква повърхността. За да го избегнете сложете съда в кръгла тава с по-голям диаметър и го поставете във фурната. Налейте вода 1-2 пръста в тавата и печете на водна баня около 30-40 мин. при 170 градуса. Кейкът е готов, когато разклащайки съда със чийза средата продължава леко да мърда, а повърхността може да се пипне без да остава следа. При охлаждането стяга. Целта е да не го препечете прекалено и да получите твърдо сирене, а да се насладите на кремообразна структура с хрупкав блат.
   За да бъде хрупкав блатът не бива да натъпквате прекалено много бисквитените трохи на дъното, а просто леко да ги притиснете и разпределите равномерно. В противен случай ще ви бъде необходим нож, за да си разрежете подложката на парчето торта, защото ще стане много твърдо.

Аз използвах бисквити Орео, заради тъмно черния им цвят. Еверест и другите чаени какаови бисквити са прекалено светли на цвят и няма да се получи желания контраст с шоко крема.
    Насладете се на това удоволствие, защото вкусът е невероятен. А сега и самата рецепта..


Продукти за подложката:

2 опаковки бисквити Орео (по 154 г всяка)
100 гр. масло

Продукти за крема:

4 кутии крема сирене Филаделфия light (по 175 г всяка)
100 мл заквасена сметана 
1/2 ч.ч. кристална захар
300 гр. натурален шоколад
1 ванилия
4 яйца

    За да приготвите подложката остържете с нож белия крем и смелете бисквитите в блендера, заедно с маслото. Изсипете трохите във форма за печене с подвижен ринг и притиснете с пръсти дъното, като внимавате да не го натъпкате прекалено много. Приберете формата в хладилника, докато приготвите крема.
    Разбийте крема сиренето с помощта на миксера. Прибавете постепенно захарта и разбийте на силна степен, докато се разтопи. Сложете 1/2 кутия заквасена сметана и 1 ванилия и разбийте отново. Стопете на водна баня шоколада и го оставете да се охлади до стайна температура преди да го добавите в сместа. Бъркайте до пълна хомогенност. Накрая сложете наведнъж четирите яйца и разбийте колкото да се поемат. Изсипете крема върху охладената бисквитена подложка и печете на загрята на 170 градуса фурна приблизително 30-40 минути, или докато при разклащане средата леко мърда, а повърхността е гладка. Оставете го да изстине напълно и го изстудете за едно денонощие в хладилника без да махате ринга, за да не се спука . На другия ден отворете ринга и поднесете в тортена чиния. Декорацията може да бъде най-различна - Коледна (аз използвах зелен кокос и цветни бонбони за направата на елхичката

и си изрязах шаблон на елена Рудолф, който поръсих с пудра захар за получения ефект.

 Ако не разполагате с подобни материали бихте могли да настържете бял и черен шоколад по повърхността с помощта на белачка за картофи, по страничния ръб на шоколада или да аранжирате сини и червени боровинки. Също така бихте могли да разтопите черен шоколад и да поръсите с лъжица безразборни линии върху тортата, както и да пресеете през цедка горчиво какао. Който и вариант да изберете съм сигурна, че ще останете очаровани!


Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Ани, поздравления за това решение!
    И аз гледах предаването и много неща ме впечатлиха :)
    Представям си радостта на децата.
    А чийзкейка е станал прекрасен :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Да, Ани,
    по Коледа стават чудеса... и хората правим чудеса!
    Прекрасен жест, десерт и снимки.
    Ти вече си получила изключително ценен подарък в усмивки и създадена радост.
    Желая ти здраве, вдъхновение и щастливи празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно е, Ани, че сте зарадвали децата! Дано имат повече поводи да се усмихват не само те, но и любящата им майка!
    Поздрави и хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Ани, макар да не съм запозната със случая те поздравявам с жеста, който си направила. Наистина щастието в детските очи е нещо незаменимо.

    Благодаря и за детайлното описание в направата на този чийзкейк. Ще имам предвид, реша ли да се подвизавам на този фронт следващия път. Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване