Търсене в този блог

събота, 18 декември 2010 г.

Зимен джинджифилов чай за кашлица

  
   Тази топла, ароматна и най-вече полезна напитка я правя по препоръка на моя баща и реших да я споделя с вас, именно в разгара на зимните вируси и продължителни кашлици. Фитотерапевтите препоръчват вътрешно приемане на корен от джинджифил (Zingiber officinale) при болка в  гърлото. Той е естествен антиоксидант и антисептик и отдавна се използва като лек при настинки и грип. Успокоява кашлицата. Освен това джинджифилът има благотворно влияние върху целия организъм - при рак, при сутрешно гадене, при възпаления, киселини, мигрена, менструални болки, както и засилва кръвообръщението.
   Дюлята също е природен цяр. Плодът й има стягащо действие, а семената действат противовъзпалително на дихателните пътища. Разтворът, който се получава при накисването на семената от дюля във вода е ефикасно средство при бронхити, ангини, ларингити и фарингити. Пелтето от дюли е много популярно в България за лечение именно на подобни проблеми.
   Небет шекер е кристална захар, специално за кашлица. Можете да я намерите в био магазините.
   Аз приготвям чая, за да пие моята дъщеричка Аида, както и ние със съпруга ми, когато имаме оплаквания. Много е ефикасен.
Рецептата е следната:

1 пакет ошав (сушени сливи, круши, ябълки, шипки)
1 дюля
1/2 пръст корен джинджифил
7-8 кристалчета небет шекер
орехи
около 200 мл. вода
1 ч.л. мед
по желание лимон


   Обелете и нарежете дюлята на кубчета, заедно със семената. Обелете джинджифила и го настържете при дюлята. Кипнете в малка тенджерка на котлона водата. Изсипете ошава, дюлята и настъргания джинджифил. Прибавете кристалчетата небет шекер.


   Затворете с капака, като оставите малък отвор да не изкипи и оставете да къкри на тих огън около 15тина минути. Отстранете от котлона и захлупете, за да се запари. Когато поизстине прецедете чая в каничка и подсладете с чаена лъжица мед, за да убието леко пикантността на джинджифила. Поднесете с резен лимон в стъклена чашка.


Дано да останете доволни от благотворното действие на този джинджифилов елексир.

9 коментара:

  1. Ани, благодаря че сподели. Ще се възползвам :)
    Хубави дни до празниците от мен :)

    ОтговорИзтриване
  2. ей сега ще го направя
    много приятно замириса от твоята рецепта

    ОтговорИзтриване
  3. Търсих си рецепта за чай с дюли и попаднах на този блог. Разгледах го и... много вкусно изглежда, трябва да се запази и при първа възможност да се опита някоя рецепта :)
    А относно тази - от къде купувате небет шекер?

    ОтговорИзтриване
  4. bebona, добре дошла в моята кухня :)
    Спряла си вниманието си на чудесния еликсир. Небет шекер ще откриеш в био магазините и по-хубавите аптеки. Можеш да добавиш и орехи, чудесно ще обогатят вкуса на чая и ще добавят йод.

    ОтговорИзтриване
  5. орехите как се варят за този чай? чела съм, че някои ги варят за кашлица заедно с черупките?! Мария

    ОтговорИзтриване
  6. Не е ли малка 200 ml вода

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може и малко повече да сложите. Това е горе-долу количеството за 1 ч.ч.

      Изтриване
  7. Отговори
    1. Тези количества са като за една чаша чай. Ако желаете увеличете.

      Изтриване