Търсене в този блог

неделя, 6 март 2011 г.

Меню за гости за 8ми март


   „Меню за гости” е името на новата рубрика, която започвам на страниците на Вкуснотека. Съзнавам,  че се захващам с мащабен проект, но той е породен от желанието ми да съм полезна на обикновената майка, съпруга и домакиня, на която в забързаното ежедневие и безкрайните ангажименти, свързани с работа, деца, поддържане на дома и собствения си добър външен вид, не й остава време да развихри въображението си и да внесе топлина и уют на празничната трапеза.
   Обичаме да се събираме със семейството или с приятели, да бъбрим сладко, да се смеем шумно, да играят децата и да релаксираме след натоварената работна седмица... да, но понякога нямаме вдъхновение и идея какво да сготвим за гостите – да доставим удоволствие за сетивата и разбира се, да оберем овациите им. Колко по-лесно би било, ако някой ни подскаже какво и как да приготвим като ордьовър, салата, основно ястие или десерт, а ние само да купим продуктите и да го сготвим в уречения ден, после да отпием чаша превъзходно вино и да се насладим на приятната компания.



   Идеи за готови менюта ще откривате в рубриката „Меню за гости”.  Надявам се да ви бъдат полезни и да намерите идеалното обедно или вечерно меню за вашите гости.
   Днешното меню е салата Айсберг с чери домати, орехи и стафиди с портокалово-меден дресинг, основно блюдо - пиле Coq au vin с гъби и лукчета с гарнитура ориз с гъби и ягодов крем за десерт.  Подходящо вино за това ястие е червено Бургундско или Pinot Noir.



Започнете подготовката за гостито, като приготвите първо десерта от ягодов крем, тъй като е необходимо да стегне в хладилника за около 3-4 часа. Кремът е много лек и има много пухкава текстура. Идеално се съчетава с филираните бадеми и сладкото от ягоди. Поднесете го с кафе. 

Ягодов крем



Продукти за 4 бр:

250 гр. пресни ягоди
300 гр цедено кисело мляко
100 мл. сладкарска сметана
3 с.л. пудра захар
1 ч.л. портокалова кора
1 ванилия
пакетче желатин
За топинга:
7 бр. ягоди, нарязани на филийки
сокът от половин портокал
1 с.л. захар
филирани бадеми

   С помощта на миксер разбийте сметаната на пяна. Добавете цеденото кисело мляко, пудрата захар, ванилията и портокаловата кора. Разтворете желатина в студена вода и го сложете да се разтопи напълно на водна баня. Оставете да се охлади леко, но го използвайте още топъл. Смесете го с ягодовия крем. Налейте го в чашите и приберете в хладилника да стегне. Преди да поднесете сотирайте за няколко минути, до сгъстяване, ягодовите кръгчета в портокаловия сок и захарта. Не изпивайте другата половина сока. Ще ви бъде необходим за салатения дресинг.


  Поръсете с филирани бадеми и аранжирайте ягодовите филийки отгоре. По желание украсете със стрък мента.


   Докато чакате да се охлади десерта се заемете с приготвянето на Coq au vin пилето. Ястието е много ароматно и изключително вкусно.  В рубриката Основни блюда в блога можете да видите и друг вариант на приготвяне на Coq au vin и да разберете повече за произхода на това блюдо.

Пиле Coq au vin с гъби и лукчета


Продукти:

8-12 бр. пилешко горно бутче
200 гр. по-малки гъби
5-6 малки лукчета
50 гр. пуешка шунка
2 скелидки чесън
70 гр. масло
1 с.л. брашно
1 с.л. доматен сос
250 мл. червено вино (аз използвах Мерло)
500 мл. зеленчуков бульон
сол, черен пипер

   Подгответе си продуктите предварително, за да не се бавите по време на готвенето. Обелете лукчетата. Измийте гъбите. Нарежете пуешката шунка и чесъна. Кипнете зеленчуковия бульон.
   Сложете на котлона дълбока, голяма тенджера и разтопете маслото.  Сотирайте пилешките бутчета, като постоянно ги обръщате, така че да придобият златист цвят. Добавете лукчетата и гответе за няколко минути. Добавете целите гъби, пуешката шунка и нарязания на филийки чесън. Гответе за няколко минути. Поръсете с 1 с.л. брашно и сложете 1 с.л. доматен сос. Периодично разбърквайте, за да се облеят добре със соса. Налейте червеното вино и оставете да заври. Намалете котлона, след което прибавете зеленчуковия бульон и оставете отново да заври. Намалете и гответе на тих огън около 40-50 минути.
   Загрейте фурната на 200 градуса. С решетъчна лъжица извадете месото и зеленчуците и ги прехвърлете в тава. Пасирайте в блендера остатъците и соса и залейте месото с получения сос. Печете около 20 минути. Поднесете ястието топло гарнирано с ориз с гъби.

Източник: The Cook’s book

Ориз с гъби


Продукти:


1 ½ ч.ч. ориз

1 глава лук

7-8 бр. гъби

1 пилешки бульон

сол, черен пипер

50 гр. масло

стръкче магданоз за украса



   В тефлонова тенджера сотирайте, на силен котлон, за няколко минути лука в маслото. Добавете нарязаните на парчета гъби и разбъркайте. Прибавете почистения и измит ориз. Отново разбъркайте, до кристализирането му. Налейте 3 ч.ч. вода, поръсете с пилешкия бульон, солта и черния пипер. Намалете котлона на 1 и оставете ориза да се готви под затворен капак, докато видите, че водата се е поела и повърхността е станала на дупки. Изключете, покрийте с памучна кърпа и затворете с капака, за да се задуши и да почине.  При сервирането в чинията напълнете чаена чаша с ориз, като хубаво го притиснете и заравнете отгоре. Внимателно обърнете чашата върху чинията за поднасяне. Поръсете с малко магданоз.



   За финал, през времето, докато се готви ориза, пригответе салатата, за да бъде възможно най-прясна. Никога не овкусявайте салатата преди идването на гостите, защото ще пусне вода и ще се спаружи. 

Салата Айсберг с чери домати, орехи и стафиди с портокалово-меден дресинг




Продукти:



1 салата Айсберг

1 малка краставица, нарязана на половинки

8-9 бр. чери домати, нарязани на половинки
1 бр. авокадо, нарязано на парчета
50 гр. натрошени орехи
50 гр. стафиди
50 гр. царевица

Продукти за дресинга:

сокът от половин портокал
зехтин
1 ч.л. течен мед (ако имате захаросан го разтопете за няколко секунди в микроволновата фурна)
сол на вкус

   Всички продукти се прибавят към салатата Айсберг. Овкусява се с портокаловия дресинг. 












20 коментара:

  1. Страхотно меню и полезна рубрика!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, идеята ти "Меню за гости" е страхотна, пожелавам ти проекта да бъде успешен, защото наистина така ще е в полза на много хора. Понякога една така вкусно изглеждаща снимка може да бъде вдъхновение, нали :)
    Поздрави и хубава нова седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  3. Ани,страхотна идея!И трите рецепти са чудесни:).

    ОтговорИзтриване
  4. Ани, поздравления за страхотната рубрика, която стартираш! Ще я следя с най-голям интерес, защото още първото представено меню ме грабна с изисканост, оригиналност, вкус, бързина и леснота на приготвяне.

    Успех ти желая и в бъдещите идеи за менюта :)

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна идея ! :)
    С удоволствие ще следя тази рубрика!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит празник!
    Тъкмо и аз се чудех какво да бъде.... Страхотно предложение!

    ОтговорИзтриване
  7. Ани, поздравявам те за идеята за тази рубрика, както и за новата (за мен) визия на блога ти. Много ми харесва! Менюто звучи много вкусно и засищащо. Късметлии ще са отишлите на гости с такова меню :).

    Честит празник на жената днес! Пожелавам ти да си много обичана и ценена от любимите ти хора! Поздрави и приятна седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Ани, поздрви за фантастичната идея и за стрхотното първо предложение!!! Невероятно меню - съвсем по мой вкус!! И честит празник :)

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви мили дами!Много се радвам, че приемате идеята с отворени обятия!:)И за мен е тръпка и предизвикателство:)
    Честит празник на жената! Пожелавам ви да радвате околните с присъствието си, да ги дарявате с красивите си усмивки и това да ви прави още по-щастливи :)

    ОтговорИзтриване
  10. Честит празник, Ани!
    Любов и много усмивки ти желая!

    И на мен много ми допада идеята ти! Ще следя с интерес!
    Успех!

    ОтговорИзтриване
  11. Много хубав проект си започнала, Ани! Прекрасна идея! Пожелавам ти много чудесни менюта да изпъстрят страничките на блога.
    Още ти пожелавам не конкретен ден, а всеки ден да е за теб изпълнен със смисъл, любов, цвят и усмивки!
    От теб разбрах за номинацията, не знаех. Благодаря ти за информацията и гласа!
    Поздрав и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  12. Мой ред е да ти пожелая успех, Ани!
    Дадох глас.
    Успех, прекрасен ден и чудесен уикенд от мен!

    ОтговорИзтриване
  13. Тони, благодаря ти за пожеланията. Много се радвам, че харесваш идеята:)
    Лети, много ти благодаря за хубавите думи и за гласа. Вкуснотека е избрана за блог на деня:)))

    ОтговорИзтриване
  14. Поздравления за чудесния блог!Радвам се,че го открих!Ставам Ваш последовател, с интерес и удоволствие ще следя публикациите!Поздрави!
    Теменужка

    ОтговорИзтриване
  15. Супер, много добра идея...ще следя рубриката с интерес :).

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте,днес приготвих ориза и салатата.Останах очарована от салата.Страхотен вкус.Не очаквах толкова да ми допадне сладкия вкус.
    Много вкусни рецепти. С голямо нетърпение очаквам всяка нова рецепта.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  17. Рубриката е чудесна! Менюто за гости винаги е предизвикателство за всеки домакин, поради което идеята Ви е много полезна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ви харесва идеята и я намирате за практична!

      Изтриване