четвъртък, 17 март 2011 г.

Крем карамел


   Чували сме много митове и легенди за крем карамела - че продуктите трябва да са със стайна температура, че не трябва сместа да се бие с миксер, че не трябва водата да завира в тавата и т.н..- какво трябва и не трябва да се прави, за да не стане на шупли. Досега не смеех да пробвам, именно по тази причина. Снощи обаче реших да се престраша и резултатът беше блестящ! Гладък, като масло крем и мноого карамел :) За мен е много важно да се прецеди сместа за крема, преди да се налее в купичките, за да не останат следи от белтък, както и да се пече на водна баня. 
   Напишете ми вашите тайни за идеално гладък крем карамел, без шупли.

Продукти за крема в 10 порции:

200 гр. захар
6 бр. яйца
1 литър прясно мляко
2 ванилии

Продукти за карамела:

200 гр. захар за карамела
1-2 с.л. топла вода


   Подгответе си 10 бр. купички.
   Разбийте с миксер яйцата и прибавете 200 гр. захар. Продължете да биете сместа, до пълното й разтваряне. Внимателно налейте прясното мляко и добавете двете ванилии. Прецедете през цедка така готовата смес. 


   Карамелизирайте останалата част от захарта в друг метален съд на котлона. Аз добавям 1-2 с.л. вода, за да се топи захарта, докато се изпарява водата. Не го оставяйте да загаря. Щом промени цвета си и замирише на карамел го отстранете от котлона. Бързо разпределете карамела в купичките. Той стяга за минута. Изсипете върху него крема. Подредете купичките в тава, преместете я във фурната и чак тогава налейте студена вода в тавата, до средата на купичките. Това го правим с цел да не ни се налага да местим тежката, пълна с вода и десерти тава. Включете фурната на 180 градуса с горен и долен нагревател и печете до покафеняване на повърхността на купичките. Изключете и оставете карамела да изстине, заедно с фурната. Поднесете студен, обърнат в чиния или го хапвайте директно от купичката.

Да ви е сладко!

33 коментара:

  1. Ани, ако за пръв път го правиш крем-карамела - чудесно ти се е получило!
    За разбиването - не знам, ако ми е под ръка миксера, разбивам с него, но в повечето случаи - с бъркалката. Не прецеждам нищо, когато е добре разбито - не ми и трябва.
    Иначе за водната баня - гледам водата в тавата да не завира, дори ако трябва доливам студена (а вадя гореща), за да се охлади.
    Това е от мен :) Половинът много обича, когато напълня и бурканчета с крем-карамел - в тях обикновено се събира материал за 2 купички :))

    ОтговорИзтриване
  2. Хм, съвети мога да дам само за изяждането (много съм добра в това:), а този на снимката бих похапнала още сега след сътрешното кафе ( и това го казва човек, който не закусва и не обича сладко). Много, много ти е вкусен блогът!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно се е получил... моя мъж е луд фен на крем карамела и често го правя:)

    ОтговорИзтриване
  4. pep-4o, благодаря ти, че сподели твоята технология:)
    darkslayer, много мили думи,благодаря ти. Добре дошла във Вкуснотеката;)
    Benita, и моят мъж обожава крем карамел. Заради него се престраших:)

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотен крем карамел.Дъщеря ми все иска сладки макарони на фурна,а мъжа ми опонира с крем карамел. обича го безумно.Добър апетит на всички с купичка от този крем!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за коментара Вили. Наистина крем карамелът е много български десерт :)

      Изтриване
  6. И ние в къщи го обожаваме, правя почти всяка седмица, бъркам с миксер, не прецеждам, а става супер гладък.Моята тайна е - пека на 160 градуса за 1 час. ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Роси, че сподели :) Успешна седмица и да ви е сладко :)

      Изтриване
  7. А млякото сварено ли е предварително или не , никъде не пише ???

    ОтговорИзтриване
  8. Aни, искaм дa ти блaгодaря зa рецептaтa! Винaги ме е било стрaх дa го нaпрaвя, но блaгодaрение нa теб се пробвaх и резултaтa беше отличен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това може само да ме радва. И мен преди ме беше страх от крем карамела, но се оказа, че не е чак толкова голяма философия :)) Сърдечен поздрав

      Изтриване
  9. Аз го правя в голям огнеупорен съд и след като престои няколко часа в хладилника го обръщам в малко по-дълбока чиния за торта. Правя я с 6 яйца+4 жълтъка. Опитайте! Пека бавно при 150 градуса, и следя водата да не завира. Който намери шупла получава 1000 лв. награда.:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за рецептата. Аз лично не съм от най-големите фенове на крем карамела, но съпругът ми много го обича.

      Изтриване
  10. Като за първи път имаш отличен.От много години правя крем карамел,но винаги в купичките на дъното остава карамела.Много съм се интересувала,но досега не съм намерила отговор или който знае не казва.Но ще изпробвам и твоята рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за оценката. Рецептата е на свекърва ми и е много точна. Успех и дано не ви остане карамел по купичката, грехота ще е :))))

      Изтриване
  11. Ани, опитвала ли си да направиш крем карамел в Мултикукъра?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, Нели, все още не съм, защото не съм намерила подходящ съд, който да поставя вътре, за да се пече на водна баня. Но непременно ще опитам.

      Изтриване
  12. Здравейте!Позволявам си да кажа какво прави моя крем карамел гладък.Поставям 8 яйца на 1 литър мляко(знам го от един стар готвач) и го пека на ниска температура.Ако яйцата са и домашни,тогава става ,,с нож да го режеш'' :) -много гъст и идеално гладък!Успех!Възхищавам Ви се!

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте, благодаря ви много, че споделихте.Вече няма кой да ми дава пресни яйца, иначе с тях всичко става по-хубаво.

    ОтговорИзтриване
  14. Извинявам се за глупавия коментар, но пише да добавя 200гр. захар към яйцата,а останалата захар да сложа на котлона да се карамелизира, но в рецептата са 200гр. от къде идва останалата захар или просто се слага друга и колко точно ме интересува понеже за първи път ще си правя крем карамел.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Развигор, в рецептата пише 200 г. захар за крема и 200 г захар за карамела. Отделни количества са :) Успех! :)

      Изтриване
  15. Здравейте, да попитам може ли захарта в крема да е кафява?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не съм пробвала. Ако опитате, по-скоро сложете от светло кафявата захар.

      Изтриване
  16. Здравейте, страхотна рецепта :) Аз сложих кафява захар и стана божествено .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, да ви е сладко :)

      Изтриване
  17. Анонимен6 май 2014 г., 10:06

    За пръв път правя крем карамел и то по вашата рецепта. Получи се уникално вкусно , гладко нещо. Изпеках го в йенска тавичка и след като се охлади добре в хладилник го нарязах на парчета. Определено е сред любимите ни десерти и много лесен за изпълнение ! Благодаря !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че рецептата ви е харесала! Изключително успешна е! Да ви е сладко!

      Изтриване
  18. Извинявам се за глупавия въпрос, но на какво ниво във фурната се пече?

    ОтговорИзтриване
  19. Съвсем не е глупав. По средата Сави.

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен22 юни 2014 г., 3:09

    Благодаря за рецептата. Направих я и крем карамелът стана страхотен.

    ОтговорИзтриване
  21. Много се радвам, че сте направили идеалния крем карамел. Да ви е сладко :)

    ОтговорИзтриване
  22. Ако купичките са метални- карамела се прави във всяка от тях- Предварително и после се налива сместта. Иначе карамела бързо изстива ..поне за мен е по лесно така

    ОтговорИзтриване