Търсене в този блог

четвъртък, 17 март 2011 г.

Крем карамел


   Чували сме много митове и легенди за крем карамела - че продуктите трябва да са със стайна температура, че не трябва сместа да се бие с миксер, че не трябва водата да завира в тавата и т.н..- какво трябва и не трябва да се прави, за да не стане на шупли. Досега не смеех да пробвам, именно по тази причина. Снощи обаче реших да се престраша и резултатът беше блестящ! Гладък, като масло крем и мноого карамел :) За мен е много важно да се прецеди сместа за крема, преди да се налее в купичките, за да не останат следи от белтък, както и да се пече на водна баня. 
   Напишете ми вашите тайни за идеално гладък крем карамел, без шупли.

Продукти за крема в 10 порции:

200 гр. захар
6 бр. яйца
1 литър прясно мляко
2 ванилии

Продукти за карамела:

200 гр. захар за карамела
1-2 с.л. топла вода


   Подгответе си 10 бр. купички.
   Разбийте с миксер яйцата и прибавете 200 гр. захар. Продължете да биете сместа, до пълното й разтваряне. Внимателно налейте прясното мляко и добавете двете ванилии. Прецедете през цедка така готовата смес. 


   Карамелизирайте останалата част от захарта в друг метален съд на котлона. Аз добавям 1-2 с.л. вода, за да се топи захарта, докато се изпарява водата. Не го оставяйте да загаря. Щом промени цвета си и замирише на карамел го отстранете от котлона. Бързо разпределете карамела в купичките. Той стяга за минута. Изсипете върху него крема. Подредете купичките в тава, преместете я във фурната и чак тогава налейте студена вода в тавата, до средата на купичките. Това го правим с цел да не ни се налага да местим тежката, пълна с вода и десерти тава. Включете фурната на 180 градуса с горен и долен нагревател и печете до покафеняване на повърхността на купичките. Изключете и оставете карамела да изстине, заедно с фурната. Поднесете студен, обърнат в чиния или го хапвайте директно от купичката.

Да ви е сладко!

66 коментара:

  1. Ани, ако за пръв път го правиш крем-карамела - чудесно ти се е получило!
    За разбиването - не знам, ако ми е под ръка миксера, разбивам с него, но в повечето случаи - с бъркалката. Не прецеждам нищо, когато е добре разбито - не ми и трябва.
    Иначе за водната баня - гледам водата в тавата да не завира, дори ако трябва доливам студена (а вадя гореща), за да се охлади.
    Това е от мен :) Половинът много обича, когато напълня и бурканчета с крем-карамел - в тях обикновено се събира материал за 2 купички :))

    ОтговорИзтриване
  2. Хм, съвети мога да дам само за изяждането (много съм добра в това:), а този на снимката бих похапнала още сега след сътрешното кафе ( и това го казва човек, който не закусва и не обича сладко). Много, много ти е вкусен блогът!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно се е получил... моя мъж е луд фен на крем карамела и често го правя:)

    ОтговорИзтриване
  4. pep-4o, благодаря ти, че сподели твоята технология:)
    darkslayer, много мили думи,благодаря ти. Добре дошла във Вкуснотеката;)
    Benita, и моят мъж обожава крем карамел. Заради него се престраших:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте😊Искам да ви попитам,ако сложа крем карамела в гювечета,дали ще се получи?

      Изтриване
    2. Честно да ви призная не съм опитвала :)

      Изтриване
    3. Мисля, че ще се получи.Само трябва да са по-отворени в горната част, за да се изсипе без да се раздроби. Моя позната го прави в иенско стъкло с големина на гювече, но без капака разбира се.

      Изтриване
  5. Страхотен крем карамел.Дъщеря ми все иска сладки макарони на фурна,а мъжа ми опонира с крем карамел. обича го безумно.Добър апетит на всички с купичка от този крем!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за коментара Вили. Наистина крем карамелът е много български десерт :)

      Изтриване
  6. И ние в къщи го обожаваме, правя почти всяка седмица, бъркам с миксер, не прецеждам, а става супер гладък.Моята тайна е - пека на 160 градуса за 1 час. ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Роси, че сподели :) Успешна седмица и да ви е сладко :)

      Изтриване
    2. аз направих малка грешка сложих 5 яйца на 1литър мляко дали ще стене

      Изтриване
  7. А млякото сварено ли е предварително или не , никъде не пише ???

    ОтговорИзтриване
  8. Aни, искaм дa ти блaгодaря зa рецептaтa! Винaги ме е било стрaх дa го нaпрaвя, но блaгодaрение нa теб се пробвaх и резултaтa беше отличен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това може само да ме радва. И мен преди ме беше страх от крем карамела, но се оказа, че не е чак толкова голяма философия :)) Сърдечен поздрав

      Изтриване
  9. Аз го правя в голям огнеупорен съд и след като престои няколко часа в хладилника го обръщам в малко по-дълбока чиния за торта. Правя я с 6 яйца+4 жълтъка. Опитайте! Пека бавно при 150 градуса, и следя водата да не завира. Който намери шупла получава 1000 лв. награда.:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за рецептата. Аз лично не съм от най-големите фенове на крем карамела, но съпругът ми много го обича.

      Изтриване
  10. Като за първи път имаш отличен.От много години правя крем карамел,но винаги в купичките на дъното остава карамела.Много съм се интересувала,но досега не съм намерила отговор или който знае не казва.Но ще изпробвам и твоята рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за оценката. Рецептата е на свекърва ми и е много точна. Успех и дано не ви остане карамел по купичката, грехота ще е :))))

      Изтриване
  11. Ани, опитвала ли си да направиш крем карамел в Мултикукъра?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, Нели, все още не съм, защото не съм намерила подходящ съд, който да поставя вътре, за да се пече на водна баня. Но непременно ще опитам.

      Изтриване
  12. Здравейте!Позволявам си да кажа какво прави моя крем карамел гладък.Поставям 8 яйца на 1 литър мляко(знам го от един стар готвач) и го пека на ниска температура.Ако яйцата са и домашни,тогава става ,,с нож да го режеш'' :) -много гъст и идеално гладък!Успех!Възхищавам Ви се!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и аз така го правя и е страхотен,пробвайте

      Изтриване
  13. Здравейте, благодаря ви много, че споделихте.Вече няма кой да ми дава пресни яйца, иначе с тях всичко става по-хубаво.

    ОтговорИзтриване
  14. Извинявам се за глупавия коментар, но пише да добавя 200гр. захар към яйцата,а останалата захар да сложа на котлона да се карамелизира, но в рецептата са 200гр. от къде идва останалата захар или просто се слага друга и колко точно ме интересува понеже за първи път ще си правя крем карамел.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Развигор, в рецептата пише 200 г. захар за крема и 200 г захар за карамела. Отделни количества са :) Успех! :)

      Изтриване
  15. Здравейте, да попитам може ли захарта в крема да е кафява?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не съм пробвала. Ако опитате, по-скоро сложете от светло кафявата захар.

      Изтриване
  16. Здравейте, страхотна рецепта :) Аз сложих кафява захар и стана божествено .

    ОтговорИзтриване
  17. За пръв път правя крем карамел и то по вашата рецепта. Получи се уникално вкусно , гладко нещо. Изпеках го в йенска тавичка и след като се охлади добре в хладилник го нарязах на парчета. Определено е сред любимите ни десерти и много лесен за изпълнение ! Благодаря !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че рецептата ви е харесала! Изключително успешна е! Да ви е сладко!

      Изтриване
  18. Извинявам се за глупавия въпрос, но на какво ниво във фурната се пече?

    ОтговорИзтриване
  19. Съвсем не е глупав. По средата Сави.

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря за рецептата. Направих я и крем карамелът стана страхотен.

    ОтговорИзтриване
  21. Много се радвам, че сте направили идеалния крем карамел. Да ви е сладко :)

    ОтговорИзтриване
  22. Ако купичките са метални- карамела се прави във всяка от тях- Предварително и после се налива сместта. Иначе карамела бързо изстива ..поне за мен е по лесно така

    ОтговорИзтриване
  23. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  24. Нека и аз потвърдя, че рецептата е безупречна и резултатът е невероятно вкусен!
    Браво на Ани за пореден път!!! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви Ивалина, че отделихте време да ми оставите коментар. Радвам се, че ви се е получил успешен и вкусен крем карамел. Лека вечер.

      Изтриване
  25. Като гледам има малки шупли.Всичко е до това,че не трябва да завира водата,а също и крема!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Крем карамелът е идеално гладък за моите разбирания. За завирането сте прав/а.

      Изтриване
  26. Крем карамела стана идеален ,рецептата е много добра .Благодаря ,Ани !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ви се е получил без грешка! Да ви е сладко! :)

      Изтриване
  27. Mliakoto zatopli se ili stydenoo

    ОтговорИзтриване
  28. Крем карамел не се прави лесно.Може да изглежда така, но е важно карамела на дъното да не остане твърд и да не е в течно състояние.Тук предлагате невероятна рецепта и тъй като до сега не съм приготвяла смятам да опитам.Надявам се да успея да го сервирам както вие сте ни показали и да не спирате да ни изненадвате с вкусни десерти.Блога ви е страхотен. А дали ще е по добре да включа и вентилатора?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви от сърце. Не не е необходим вентилатор.

      Изтриване
  29. Една малка тайна. Ако искате карамела да не остане в купичките, преди да го разлеете в тях капнете няколко капки лимонов сок в готовия карамел.

    ОтговорИзтриване
  30. Здравейте, правя много хубав крем карамел, но винаги остава по дъното на шоличките карамел. Пробвах преди време хитранката с лимоновия сок , но без видим ефект. Вече съм решила да сложа към карамела мъничко масло. Ако имате опит в тази насока, моля споделете . Савка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Савка, да ви кажа аз досега не съм имала този проблем, както е видно и от снимките. Опитахте ли моята рецепта?

      Изтриване
  31. Стар готвач ми каза, първо да сипвам крема в шолите и после карамела. Карамела потъва на дъното и така не залепва и се получава перфектно. Пробвайте :)

    ОтговорИзтриване
  32. И в къщи е много вървежен този десерт.Синът ми сам изяжда цялата доза за отрицателно време.Аз го правя с литър мляко,6 яйца,2 ванилии и захар на око(да е по-сладичко).Яйцата ги бия с вилица или бъркалка,с миксер много ми се пенят и после става с печене отгоре пяна.Пека на водна баня на 150 -160 градуса.Но карамела определено ми е проблем.Обичаме го с повече сосче,но когато сложа повече захар(като при вас 200 гр.),не ми се разтопява всичката,а остава на дъното на кокал.Така че започнах да правя карамела с 5-10 с.л(пада се по 1 ч.л. на шола) ,за да се разтопи.Е разбира се сосът става малко.Моля кажете къде бъркам с карамела?Как да го правя ,за да има хем много сос,хем да се разтопи напълно захарта?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Благодаря ви за идеята как да се избегне пененето. Ще я опитам.
      А по отношение на карамела аз добавям малко водичка в захарта, докато се топи карамела и след това слагам малко в купичките, защото когато е много се втвърдява.

      Изтриване
  33. 5 сутринта крем караме в кухнята с Ани и Гого :) да видим ...

    ОтговорИзтриване
  34. Гугъл - крем карамел + вкуснотека ... и ето ме пак :) Знаеш, че си номер едно, нищо, че скоро не съм ти го писал ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за доверието Жоро :) Няма да сбъркаш с тази рецепта!

      Изтриване
  35. Кой питаше как не остава карамел на дъното? Слага се не карамелизирана захар в чашките и без вода се слага на фурната леееекинко да се втечни , после се излива още докато е течен карамела, сместа, като много се внимава да не пръсне и не трябва да е много студена тази смес, за да не стегне изведнъж карамела. Ей така става номера с неоставането на карамел по чашите......карамелизира се сместа в чашите директно и се налива сместа още на течен карамел

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, че споделихте. И при мен не остава карамел.

      Изтриване
  36. Все получилось просто очень вкусно! Спасибо за рецептик. Единственное, муж попросил, в следующий раз положить поменьше сахара - очень сладко. Делала в тепсии, на дно добавила не много воды, чтобы была жидкость. Когда все приготовилось и порции раскладывала на тарелочки, сверху поливала карамелькой - вкусняшка!!!

    ОтговорИзтриване
  37. Отзыв от 2 марта 2016 г., извините, у меня нигде нет профиля, поэтому приходится писать "анонимно". Я не представилась, меня зовут - Анна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Анна. Много се радвам, че крем карамелът Ви е харесал. Коригирайте количеството захар, според личния Ви вкус. Сърдечни поздрави и добре дошла :)

      Изтриване