.

.

вторник, 17 май 2011 г.

Агнеса


 Продукти:

200 гр. меко масло
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. смлени орехи
кората от 1 лимон
1 ч.ч. брашно
4 белтъка

продукти за глазурата:

4 жълтъка
1 ч.ч. пудра захар
2 ванилии


   Разбийте мекото масло с пудрата захар, лимоновата кора и орехите. Добавете брашното и разбъркайте.Накрая отделете белтъците от жълтъците и разбийте белтъците на сняг. Прибавете ги към сместа и бъркайте с шпатула или дървена лъжица. Изсипете сместа в предварително намаслена и набрашнена тава и печете на 170 градуса, докато порозовее и клечката излезе суха.


   Извадете сладкиша и докато леко почине разбийте жълтъците с 1 ч.ч. пудра захар и 2 ванилии.  Докато е още топъл нанесете глазурата равномерно по повърхността. Ако сте нетърпеливи да го хапвате веднага изчакайте да поизстине фурната до около 50 градуса и сушете глазурата за около половин час. Ако можете да чакате го оставете да пренощува и консумирайте на другата сутрин. И в двата случая е еднакво вкусен.


   Да ви е сладко!

21 коментара:

  1. Ани, чудесен сладкиш!
    Не съм го приготвяла заради яйцата. Но започнах да взимам пресни домашни яйца и сега вече нямам оправдание за направата му :)
    Благодаря, че ми напомни за рецептата!

    Хубав и много усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
  2. Това е най-добрата рецепта за "Агнеса", която съм опитвал, а аз съм опитвал доста :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, страшно изкушаващо изглежда!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Tony, аз също го приготвям само с домашни яйца, когато се сдобия с такива:))Цветът на глазурата е наситено жълт, благодарение на тях.Ако и леко го поизсушиш във фурната няма да имаш никакъв проблем с яйцата, след като са минали топлинна обработка. Да ви е сладко!:)

    v_marinov, радвам се, че ти харесва;))

    Maria Miteva-Christou, благодаря ти за хубавите думи. Хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  5. Ани,
    Страхотна рецепта за "Агнеса"
    Това е класически сладкиш, но аз все още не съм го приготвяла! Сега след тази чудесна презентация ще го направя!
    Благодаря за прекрасния подарък!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Роси, много си изпуснала, ако не си опитала още Агнесата:)))това е наистина класически сладкиш, на който няма насита! Толкова е вкусен.
    Надявам се и на вас да ви хареса. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотен сладкиш! В моята рецепта орехите са заменени от бадеми, като върху глазурата слагам филирани запечени бадеми и става супер вкусен. Сега, обаче, с удоволствие ще опитам варианта с орехи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хареса ми и вашия вариант. Надявам се и моя да ви допадне :)

      Изтриване
  8. Днес направих "Агнесата" по тази рецепта и нямам забележки за пръв път. От мен добавих само малко бакпулвер, защото преди блатът ми е оставал стиклен. Много благодаря за сполучливата и точна рецепта, Ани!:)

    С уважение,
    Олга

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ме усмихна Олга.Обожавам агнеса и смея да твърдя, че тази е една от най-точните и вкусни рецепти.Да ви е сладко:)

      Изтриване
  9. Много хубав и вкусен сладкиш е!!! Един от любимите ми !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз го обожавам Маня. Фантазия е.

      Изтриване
  10. Здравей Ани!
    Поздрави от Юлия и Пловдив!
    Днес направих " Агнеса ", стана чудесен сладкиш ! Тъй като нямах пресни домашни яйца,направих промяна в глазурата- приготвих с жълтъците основния сладкарски крем и намазах отгоре един слой , около 3- 4 мм и поръсих с печени филирани бадеми, пак е вкусно. Благодаря за рецептата!
    Току що изгледах видеото за домашния хляб,много ми хареса, а сигурно и хлябът е вкусен. Аз обожавам черния хляб !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Юлия, много интересна импровизация си направила на класическата Агнеса. Сигурна съм, че пак ви е било вкусно. Някой път, обаче, ако се сдобиеш с истински яйца опитай и хрупкавата глазура, придава изцяло различен вкус на сладкиша. Много се радвам, че видеото ти харесва. Хлябът е чуден. Сърдечни поздрави по случай новата година:)

      Изтриване
  11. И на теб Ани, честита нова година!Непременно ще направя сладкиша, когато имам пресни яйца ! П реди два дни прочетох статията за теб във вестника за семейството,много сте хубави и трите ! Допадна ми рецептата за арменския кекс.
    Поздрави ! Юлия

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Юле. Живи и здрави. Радвам, се че ти е попаднал вестника. Много си мила, благодаря ти. Не беше лесно да ги "аранжираме" госпожиците за снимка :))) А кексчето ти го препоръчвам, много е хрупкаво и ароматно.

      Изтриване
  12. Ани, всяка майка е щастлива с с такива дъщерички !Браво на теб, че съвместяващ всичко, и то с голямо умение и Любов ! С удоволствие отварям и чета твоите рецепти! Аз от теб научих за киноата и от тогава я използвам редовно.Дъщеря ми живеят в София и тя ми я купува от магазин - органик " Зоя " на ул. " Аксаков ".
    Кеикса ще го направя в най -скоро време !
    Хубава и успешна седмица !!!
    Юлия

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Юле. Така е, благословена майка съм с две момичета :) А киноата много я обичам. Жалко, че моите деца не я харесват особено. Прегръдки

      Изтриване
    2. Ани, :-) Много съм щастлива,че те "намерих"...:-)

      Това е спомен от детството ми - Агнесите и майка ми много често ги правеше, а тя пък от нейната майка - приемственост - и в най-скоро време ще им се порадваме всички в къщи - ще "предам щафетата", както се казва:-))). Набелязвам си и изпробвам от предложените рецепти и е голямо удоволствие.

      Чудесен ден и поздрави от мен,Венета! :-)

      Изтриване
    3. Вени, благодаря ти много ме трогна. Радвам се и аз, че ме намери и, че рецептите ти харесват и ти навяват спомени за твоето детство - на такива рецепти аз казвам комфортна храна! Непременно опитай да приготвиш за семейството си агнесата. Фантастичен десерт е!Прегръдки

      Изтриване
  13. Няма по фин сладкиш от Агнес, а смея да твърдя правила съм и съм опитвала много!

    ОтговорИзтриване