неделя, 23 октомври 2011 г.

Рататуй



    Покрай Аида се влюбих в детското филмче "Рататуй". Толкова е сладко и забавно, а малкият плъх-готвач Реми е толкова очарователен, че съм способна да го гледам редом с нея по няколко пъти :) 
   Разтърсих се за рецепта на характерното френско ястие "Рататуй" и разбира се срещнах безброй варианти. Накрая реших да го приготвя максимално близко до показаното във филмчето, разбира се пречупено през моя поглед, от което Аида беше много щастлива и нямаше търпение да го дегустира :)
   Признавам, че бях скептична, но резултатът ме впечатли, точно както впечатли и критикът Антон Его :) Ястието е толкова ароматно, че след всяка хапка в устата остава приятен букет от подправки и вкусове. Това е "Рататуй"!

NB: Подберете сравнително еднакви по големина зеленчуци!

                                                             Необходими продукти:


1 патладжан
1 тиквичка
3 домата
2 жълти чушки


продукти за доматения сос:

4 меки домата
1 печена червена чушка
1 глава лук
2 скилидки чесън
5-6 листа босилек
3-4 стръка мащерка
1 стрък розмарин
1 дафинов лист
черен пипер
                                                             щипка захар
                                                             зехтин
                                                             сол
продукти за дресинга:

2 скилидки чесън
3-4 листа босилек
стрък розмарин
3-4 стръка мащерка
50 мл.зехтин
малко вода
сол

продукти за дресинг за украса:

1 жълта чушка
3-4 листа босилек
зехтин


   Започнете с доматения сос. Нарежете на ситно лука и чесъна и го задушете в зехтин до омекване. Обелете и пасирайте доматите, след което ги прибавете към тях. Нарежете на ситно босилека, розмарина и мащерката и ги прибавете, както и един дафинов лист. Овкусете с щипка захар. Оставете да къкри, докато се сгъсти. Извадете дафиновия лист.
     Изсипете доматения сос на дъното на тавичката, която сте приготвили. 


     Измийте патладжаните, тиквичките, доматите и чушките. Нарежете ги на тънки кръгчета.


 Подредете ги ветрилообразно върху доматения сос. 



Стремете се да ги слагате последователно, за да има симетрия. Посолете и поръсете с прясно смлян черен пипер. 


    Загрейте фурната на 200 градуса. 
   Ще полеем зеленчуците с дресинг от зехтин, чесън и зелени подправки, като тя ще им придаде  аромат и вкус и няма да им позволи да изсъхнат при печенето. Сложете в блендер около 50 мл. зехтин, малко вода, 2 скилидки чесън, 3-4 листа босилек, стрък розмарин и 3-4 стръка мащерка и пасирайте. (Не бързайте да измивате робота) Полейте зеленчуците с така получения дресинг.


   Изрежете кръг от хартия за печене, с диаметър колкото тавичката, намокрете го и покрийте тавата. 


Запечете ястието 15 минути с хартията, след което я отстранете и печете още 15 минути.
  Сложете нарязана жълтата чушка в същия блендер, в който сте приготвили дресинга. Добавете зехтин и босилек и пасирайте. Тя ще поеме от ароматите. 
    Поднесете ястието топло, аранжирано на купчинка, украсено със стрък босилек и полято с чушков дресинг.


     Да ви е сладко!

10 коментара:

  1. Beautiful array of colours for this ever tastingclassic;)

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, много апетитно и пъстро предложение!! А филмчето и у нас е любимо, нищо че сме отдавна пораснали деца :))

    ОтговорИзтриване
  3. Филмчето е супер, твоето произведение също;)
    Много шаренко и апетитно!

    ОтговорИзтриване
  4. Ани, прекрасен рататуй :)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Ани,
    изглежда невероятно - така сръчно надиплено от теб. Не съм правила да си призная, но сега вече мога да кажа че изглежда уникално лесно. Само дано открия хубави зеленчуци на пазара.

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотен поглед над рецептата,с толкова богати аромати ще е чудно вкусно,вярвам!
    Постъпковите снимки илюстрират много добре приготвянето и колорита на ястието!

    Сърдечен поздрав,Аничка!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно филмче и чудесно ястие, Ани!
    С такъв букет от подправки сигурно е много вкусно!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви мили дами за хубавите отзиви :)Много ме радвате. Рататуй е чудесно, ароматно френско ястие, което се оказа много лесно за приготвяне, само да откриете сравнително равни по диаметър зеленчуци става пъстро и красиво, а и много вкусно.

    ОтговорИзтриване
  9. Ани, случайно попаднах на твоя блог, но толкова се радвам, че искам да те поздравя за цветната усмивка, която ми поднесе
    Руми Кирова

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ти Руми Кирова,
    добре си дошла при мен :)

    ОтговорИзтриване