.

.

понеделник, 28 ноември 2011 г.

Ябълков пай

   Рецептата за този сочен и пухкав ябълков пай знам от майка ми.


продукти:

3 цели яйца
125 гр. меко масло
1 ч.ч. кисело мляко + 1/2 бакпулвер
1 1/2 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
2 ванилии
кората от 1 лимон

продукти за ябълковата плънка:

5-6 ябълки
2 с.л. канела
3 с.л. захар
шепа стафиди
100 гр. по-едро натрошени орехи
галета


   Разбийте яйцата, докато удвоят обема си. Добавете захарта и мекото масло. След като се поеме прибавете киселото мляко, разбъркано с бакпулвера, а след него и брашното. Накрая овкусете с ванилия и лимонова кора. Разбийте добре сместа. 
  За да приготвите плънката настържете ябълките в купа и ги разбъркайте със захарта и канелата. Поръсете със стафиди и по-едро натрошени орехи.
   Сглобете пая в малка правоъгълна тава (моята е с размери 20/29 см), като редувате половината тесто, галета, цялата ябълкова плънка, отново галета и втората половина тесто. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. След като изстине по желание може да поръсите с пудра захар.

    Да ви е сладко!

13 коментара:

  1. Чудесен ябълков пай,Ани,
    обичам ябълкови сладкиши, а когато са и с хубава рецепта - им се наслаждавам изцяло. Много ми допада идеята.
    Благодаря,
    поздрави, спорен и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, много апетитно ми изглежда този пай. Аз правих ябълкова пита и беше много вкусна. Гаранция ще изпробвам и твоето предложение. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Сочен,ароматен,плодов-какво повече може да се желае,освен чаша чай и приятна компания!Ани,страхотен десерт!

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда прекрасно в тази студена зимна вечер:)

    ОтговорИзтриване
  5. di_ani, много ти благодаря. И аз обичам плодови сладкиши. Толкова са ароматни, особено като им сложи човек и лимонова кора, канелка и ванилия :))

    Candy, благодаря ти, надявам се да ви се услади и на вас. Едвам спасих едно парче за снимките :))

    Еликсирче, много си права, какво повече му трябва на човек :))) сърдечен поздрав

    traiana, и на вкус е така :) Благодаря ти, че се отби :)

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасен е сладкишът, Ани! Обичам печива с ябълки - влажни, ароматни и изключително вкусни! Благодаря за споделената рецепта! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ева, благодаря ти! Сладкишът на мама е точно такъв :) Радвам се, че ти хареса. Успешен ден ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  8. на мен ми се получи тиклаво под и над плънката <:(
    защо?

    ОтговорИзтриване
  9. TariRari, здравей,
    а поръси ли с галета под и над плънката? Галетата действа като гъба и поема влагата от ябълките. При мен кексът не беше глетав.
    Надявам се въпреки това да ви е било сладко.
    Успешна седмица :)

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесен и много вкусен е ябълковия пай !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много е любим у дома Маня. Пухкав и сочен.

      Изтриване
  11. Много приятен пай се получи, сложих малко по-малко канела.Струва ми се ,че 2 супени лъжици би било много.Благодаря за споделената рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, благодаря ви, радвам се, че ви е харесал паят. Въпрос на вкус е канелата. Аз много обичам и попрекалявам сигурно :)))) Да ви е сладко! :)

      Изтриване