Търсене в този блог

четвъртък, 26 май 2011 г.

Кюфтета с ементал и босилек и Салата от розови домати с авокадо и чесън

   Днешното предложение  е поредното бързо делнично меню. Ароматни и много сочни кюфтета с Ементал и босилек, в компанията на Салата от розови домати с авокадо и чесън.


Продукти за кюфтетата:

500 гр. мляно месо, смес свинско и телешко
1 връзка пресен лук
1 връзка пресен чесън
50 гр. сирене Ементал
шепа листа пресен босилек
1 филия хляб
1 яйце
1/2 ч.л. червен пипер
черен пипер и сол
зехтин

   Омесете мляното месо с нарязания на ситно пресен лук, пресен чесън, босилек и настъргания Ементал. Добавете яйцето и подправките и разбъркайте добре. Оформете кюфтенцата с ръце. Загрейте добре тиган, най-добре на газов котлон. Капнете капка, две зехтин и сложете кюфтенцата. Гответе ги с леко притискане по 3-4 минути от страна. Трябва да останат сочни.
Захлупете ги в тенжера с капак, докато изпечете всичките. Поднесете топли със салата по избор.
Можете да изпечете кюфтенцата и в тава, покрита с хартия за печене, но най-сочни стават на тиган.


Продукти за салатата:

3 по-големи розови домата
1 бр. авокадо
2 скилидки чесън
шепа листа пресен босилек
зехтин
сол



   Нарежете доматите и авокадото в купа и добавете ситно нарязания чесън. Поръсете с пресен босилек и полейте със струйка зехтин. Сол на вкус.

   Да ви е сладко!

сряда, 25 май 2011 г.

Шоколадови скалички с дъх на портокал


Продукти за 5 бр.:

1 пакет чаени бисквити с масло
50 гр. орехи
50 гр. лешници
100 гр. меко масло
1 ч.л. ром
1 ванилия
2 с.л. горчиво какао
2 с.л. пудра захар
кората от 1 портокал

продукти за топинга:

50 гр. бял шоколад
портокалова кора за украса


  Смелете орехите и лешниците в робота и добавете бисквитите. След като се смелят нарежете мекото масло на парченца. Прибавете какаото, пудрата захар, ванилията, рома и портокаловата кора и пасирайте. Оформете скаличките с ръце и ги подредете в чиния. Разтопете белия шоколад на водна баня и полейте върховете на скаличките с него. Поръсете с портокалова кора за украса. Охладете ги в хладилник за няколко часа преди консумация.


     Да ви е сладко!

четвъртък, 19 май 2011 г.

Печено пиле с пресни картофи

   Рецептата, която ви предлагам е много бърза и подходяща за седмичните вечери, когато след работа не разполагаме с много време за реакция. Ястието се приготвя изключително бързо и е много вкусно.


Продукти за 4 порции:

8 бр. долни пилешки бутчета
1 кг. пресни картофи
100 мл. течна сметана
100 мл. зеленчуков бульон
3 скилидки чесън
1 ч.л. мед
1 ч.л. горчица
сол и черен пипер
(розмарин по желание)

   Кипнете зеленчуковия бульон в 100 мл. вода, след което го охладете. Смесете го със сметаната, меда и горчицата и разбъркайте добре. Нарежете на ситно скилидките чесън и ги добавете. Измийте и подредете пилешките бутчета в тава. Нарежете покрай тях пресните картофи. Посолете и поръсете с черен пипер. Залейте пилето и картофите със соса, пожелание поръсете с пресен розмарин, и печете в предварително загрята фурна, без да покривате съда около час и 20 минути.

    Да ви е сладко!

Карнъ салад

   Обещах ви повече арменски рецепти и си спазвам обещанието. Днешната салата се казва "Карнъ салад" и се състои от гриловани патладжани, сирене и чери домати, гарнирани с ароматен меден дресинг с босилек. 


Продукти:

2 патладжана
200 гр. чери домати
150 гр. сирене
зехтин
сол

продукти за дресинга:

2 стръка босилек
2 с.л. зехтин
1 ч.л. балсамов оцет
1 ч.л. мед
1 ч.л. горчица


   Измийте патладжаните и ги обелете на черти.


Нарежете ги на кръгчета и ги гриловайте до покафеняване от двете страни с малко зехтин. Оставете ги да изстинат и ги отцедете върху хартия за печене. Подредете ги в чиния, като леко ги застъпите. Натрошете отгоре сиренето и нарежете чери доматите.


   За да приготвите дресинга смесете зехтина, балсамовия оцет, меда, горчицата, както и накъсаните листа босилек. Ако медът ви е захаросан можете да го стопите в малка купичка в микроволновата фурна за по-малко от половин минута. Листата от босилек се нарязват като се наслагват едно върху друго, навиват се на руло и се нарязват напречно.
    Полейте аранжираната салата с готовия дресинг и овкусете със сол по желание.

    Да ви е сладко!


вторник, 17 май 2011 г.

Агнеса


 Продукти:

200 гр. меко масло
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. смлени орехи
кората от 1 лимон
1 ч.ч. брашно
4 белтъка

продукти за глазурата:

4 жълтъка
1 ч.ч. пудра захар
2 ванилии


   Разбийте мекото масло с пудрата захар, лимоновата кора и орехите. Добавете брашното и разбъркайте.Накрая отделете белтъците от жълтъците и разбийте белтъците на сняг. Прибавете ги към сместа и бъркайте с шпатула или дървена лъжица. Изсипете сместа в предварително намаслена и набрашнена тава и печете на 170 градуса, докато порозовее и клечката излезе суха.


   Извадете сладкиша и докато леко почине разбийте жълтъците с 1 ч.ч. пудра захар и 2 ванилии.  Докато е още топъл нанесете глазурата равномерно по повърхността. Ако сте нетърпеливи да го хапвате веднага изчакайте да поизстине фурната до около 50 градуса и сушете глазурата за около половин час. Ако можете да чакате го оставете да пренощува и консумирайте на другата сутрин. И в двата случая е еднакво вкусен.


   Да ви е сладко!

сряда, 11 май 2011 г.

И победителят е...

     Скъпи приятели,
благодаря ви от сърце за прекрасните, топли думи и за положителните отзиви за Вкуснотека. Много съм щастлива, че в нея намирате вкусни и подходящи за вашето меню рецепти и идеи и ви е приятно и уютно да се отбивате при мен. Радвам се, че особен интерес предизвикват Арменските рецепти. Ще се постарая да показвам повече от тях в бъдеще, защото Арменската кухня е наистина пленяваща;)
   По регламент днес, сряда, Аида трябваше да изтегли печелившото листче. Тя спази моето обещание с огромно желание :) . В купата имаше 13 листчета. Избра си едно.. Честито на победителя! Със здраве да си ползва този красив оливник и да овкусява вкусни салатки с него! Моля, човекът зад печелившото име да се свърже с мен по телефон или е-mail, за да му предам наградата :).


  

вторник, 10 май 2011 г.

Сладкиш с фурми и банани


Продукти:

250 гр. фурми
2 банана
1 1/2 ч.ч. смлени орехи
1 ч.ч. захар (3-4 с.л. се отделят)
1 ч.ч. брашно
4 яйца
1 ванилия
1/2 ч.л. канела
30 гр. разтопено, охладено масло


   Отделете костилките и нарежете фурмите на малки парчета. Накиснете ги в гореща вода за няколко минути и ги отцедете. В купа смесете смлените орехи, брашното и 3-4 с.л. от захарта. Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на сняг, като постепенно прибавяте чашата захар, до пълното й поемане. Разбийте жълтъците с миксер. Добавете ги към белтъчната смес. Изсипете в нея и сухите съставки. Овкусете с ванилия и канела. Добавете парченцата фурми и студеното, разтопено масло. Разбъркайте добре.


Сложете хартия за печене на дъното на тава и наредете кръгчета банани, плътно на дъното. Отгоре налейте сместа за кекса. Печете на 180 градуса 50 минути, или докато клечката излезе суха. Преди да сте изчакали да изстине извадете кекса от тавата, заедно с хартията и го обърнете върху поднос. Махнете внимателно хартията за печене. Това се прави с цел да не кондензира и да не се запари кекса.


    Да ви е сладко!

Източник: Адаптирано от сп. "Домашна кухня"

сряда, 4 май 2011 г.

1ви рожден ден и подарък за един от вас

   ЧЕСТИТ ПЪРВИ РОЖДЕН ДЕН ВКУСНОТЕКА!


   Преди една година на 02.Май създадох блог Вкуснотека - моята виртуална библиотека от вкусове, в която представям на моите читатели личното ми виждане за вкусна, полезна и красива храна.
   Никога досега не съм имала хоби. Дори като дете, като изключим събирането на салфетки. През последната една година, обаче, блогът се превърна в най-любимото ми занимание и зае много важна част от ежедневието ми. Доставя ми огромно удоволствие да разглеждам различни кулинарни списания, да си избирам вкусни рецепти, да ги пречупвам през моята призма, да се оцапам в кухнята и да създам творчески безпорядък, само за да създам нещо вкусно и радващо всички сетива, което да зарадва семейството, приятелите ми и моите читатели. Обичам да аранжирам готовата храна и да я снимам, както аз я виждам. А най-много обичам и се радвам, когато някой реши да приготви нещо, с което съм го изкушила и остане доволен. Това за мен е най-голямата награда, за желанието и ентусиазма, който влагам във всичко.
   Старая се да разнообразявам менюто с различни солени и сладки предложения. Не акцентирам само на едното, защото и у дома хапваме от всичко, а и ми се струва по-практично. Надявам се, че в блога откривате за всекиго по нещо - интересни идеи за практични ястия, ястия за специални случаи и десерти. Наскоро стартирах и нова рубрика "Меню за гости", където заетата, работеща жена и домакиня може да намери готово-съчетани предложения за менюта и да обере овациите на своите гости.
   Искам на първо място да благодаря на съпруга ми за безрезервната подкрепа от самото начало и за това, че е най-добрият ми дегустатор (той дори се шегува, че това е втората му професия :)) Искам да благодаря и на приятелите и колегите ми, които винаги ми оказват морална подкрепа, и най-вече на всички мои читатели и фуудблогъри, които се отбиват при мен, коментират рецептите и споделят техните впечатления. Благодаря ви от сърце!
   Интересен факт е, че в последната година най-голям интерес за читателите представлява публикацията ми за Свински джолан с пресни картофи с 2494 показвания. Второто място се държи от Торта с маскарпоне, бадеми и шоколад  с 2293 показвания, а на трето място по интерес е Арменската грис халва с 2178 показвания. За цялото си съществуване блогът е показван 60 361 пъти, с по 300-400 дневни посещения, голяма част от които и от чужбина.
    На рожден ден като на рожден ден - не може без торта :)


   Специалната торта е по френска рецепта. Идеята е на Кухнята на Моник, с три вида шоколад, но комплиментите ми са към моята приятелка Ася, от която научих за тортата и която даде идеята за комбинацията мента с шоколад. Благодаря ти Асенце! Тортата е фантастична на вкус. Съчетанието в една хапна от фин шоколадов мус, дъх на мента и аромат на ягоди е блажество с всяка хапка. На мен много ми напомни любимите бонбони After eight.

Торта "After eight" с шоколадов мус, мента и ягоди


Продукти за блатовете (2 бр.):

2 яйца
2 жълтъка
2 белтъка, разбити отделно на сняг с 20 гр. захар
100 гр. захар
30 гр. брашно
25 гр. тъмно какао

продукти за шоколадовия мус:

360 мл. течна сметана
2 натурални шоколада

продукти за ментовия мус:


100 мл. течна сметана
1 ч.л. ментова есенция

продукти за шоколадовия ганаш:

100 мл. течна сметана
90 гр. шоколад

   Разбийте яйцата (без белтъците) заедно със захарта на силна степен, до получаване крем. Прибавете брашното и какаото и отново бъркайте. Накрая разбийте белтъците на сняг, с 20 гр. захар и ги прибавете с бавно и равномерно бъркане към какаовата смес. Изсипете 1/2 от нея върху хартия за печене във форма с ринг и печете около 15тина минути на 180 градуса или докато клечката излезне суха. Извадете блата и го оставете да изстине напълно. Опечете по същия начин и втория блат.
   За да приготвите шоколадовия мус разбийте на сняг сметаната. Разтопете на водна баня шоколадите и леко охладете преди да ги смесите със сметаната. Бъркайте с лъжица до хомогенност.
    За да получите ментовия пласт е необходимо отново да разбиете 100 мл. сметана на сняг и да добавите ментовата есенция. Разбъркайте добре.
   
    Сглобяване на тортата:
  
     Обърнете първия блат. Стегнете го с ринга. Намажете отгоре половината от шоколадовия мус. Върху него нанесете внимателно, за да не се смесят, ментовия пласт. Най-отгоре разнесете втората половина шоколадов мус и покрийте с втория блат.
     Загрейте на котлона сметаната за ганаша. Щом клокне отдръпнете купата и натрошете в нея един шоколад. Бъркайте енергично до пълното му стопяване и до гладкост. Докато е още топъл налейте ганаша върху тортата и той ще се разлее по повърността й. Охладете тортата за едно денонощие в хладилник и на другия ден след като свалите внимателно ринга декорирайте тортата с ягоди.

     Да ви е сладко!

На рожден ден не може и без подарък. Но нека за разнообразие той да бъде от мен към вас :)


    Подаръкът е красив и стилен оливник, за вашата трапеза, който някой от читателите на блог Вкуснотека ще спечели, чрез томбола. Регламентът на томболата е да оставите коментар, под тази публикация с мнения, отзиви и препоръки, харесва ли ви блогът в този му вид и какви рецепти искате да откривате в него. Крайна дата 11.05.2011 г. (сряда) На тази дата Аида ще изтегли името на победителя и след като го обявя ще го помоля да се свърже с мен на посочените ми координати, за да мога да му предам подаръка.

  





неделя, 1 май 2011 г.

Боб плакия


   Днешната рецепта е класика - бял боб плакия. У дома винаги се е правел такъв и е изключително вкусен.
Бобът плакия е най-вкусен студен, след като престои едно денонощие в хладилника и леко се сгъсти и желира. Поднася се полят с лимонов сок, поръсен с магданоз и прясно смлян черен пипер.


Продукти:

200 гр. бял боб
2 червени чушки
2 малки картофа
2 моркова
1 глава лук
7-8 скилидки чесън, нарязан на филийки
2 зеленчукови бульона
черен пипер
връзка магданоз
сокът от един лимон
зехтин
сол


   Сложете боба в тенджера, покрийте го с вода и варете, докато набъбне. Докато чакате подгответе зеленчуците. Измийте, обелете и нарежете чушките, картофите, морковите, чесъна и лука. Изхвърлете водата, в която е врял боба, измийте го и го сложете в тенджера под налягане. Отстранете падналите люспи. Добавете нарязаните зеленчуци. Полейте със струйка зехтин и натрошете два бульона. Поръсете със сол, черен пипер и налейте вода три пръста над нивото на боба. Затворете капака и кипнете боба, докато свирне тенджерата под налягане, след което намалете на минимум и гответе 45 минути. Изчакайте да изстине, поръсете с нарязан магданоз и полейте със струйка лимонов сок.
  
   Да ви е сладко!