.

.

четвъртък, 9 февруари 2012 г.

Меню за св. Валентин

    Менюто, което ви предлагам е моето предложение за деня на влюбените. В него присъстват храни, известни като афродизиаци - като аспержи, шампанско, чесън, авокадо и шоколад. Те възбуждат апетита и сексуалното желание. 
    Блюдата, които ви поднасям са фантастична крем супа от аспержи, микс от салати с авокадо, маслини каламата и сушени домати, пълнени, крехки пилешки копанчета с тиквичка, целина и морков, заляти със сос Алфредо и гарнитура ароматно ризото с шампанско и сирене Скаморца. А за десерт безумно вкусна торта с двойно шоколадов и малинов мус.
     След тази експлозия от вкусове съм сигурна, че и най-тежкия работен ден ще се превърне в прекрасен празник на сетивата и разбира се на любовта.




   Като най-трудоемко започнете с приготвянето на десерта. 

Торта с двойно шоколадов и малинов мус


Необходими продукти:

За шоколадовия блат:

200 гр. натурален шоколад
100 гр. масло
4 яйца (разделени жълтъци от белтъци)
1 ванилия
1/3 ч.ч. кафява захар
щипка сол

За шоколадовия мус:

1 1/2 ч.ч. сладкарска сметана
200 гр. натурален шоколад

За муса от бял шоколад и малини:

500 гр. малини (аз ползвах замразени)
1 с.л. захар
1 пакетче желатин
1 ч.ч. сладкарска сметана
200 гр. бял шоколад


   Включете фурната да загрее на 200 градуса. Подгответе си формата със свалящ се ринг, като я намажете с масло. 
  Разтопете шоколада и маслото на водна баня. Запазете съдовете, защото отново ще ви потрябват. Оставете сместа да се охлади. Отделете жълтъците от белтъците. Прибавете жълтъците и ванилията към шоколадовата смес. Разбъркайте добре. Разбийте белтъците на сняг и внимателно прибавете на два пъти кафявата захар към тях. Бийте, докато белтъците станат на връхчета. Прибавете белтъчната смес към шоколадовата. Бъркайте внимателно, за да запазите въздуха в нея. Сложете щипка сол. Изсипете шоколадовата смес във формата и печете около 15 минути, докато клечката излезе почти суха. Това е блат без брашно и трябва да бъде леко влажен. 


    Докато блатът се пече пригответе шоколадовия мус, като разтопите шоколада на водна баня. Разбийте сметаната с миксер и ги разбъркайте с охладения шоколад. Излейте муса върху шоколадовия блат и охладете в хладилник. 
   Остана ви да приготвите муса от бял шоколад и малини. В купа с малко вода изсипете съдържанието на желатина. Оставете го 5 минути да набъбне. 
  Пюрирайте малините. Прецедете ги през цедка с помощта на лъжица и изхвърлете останалите семки. Отцеденото, гладко пюре прехвърлете в тиган, добавете 1 с.л. захар и редуцирайте на бавен огън. Добавете желатина и бъркайте, докато се стопи. Натрошете белия шоколад в купа и го залейте с горещото пюре от малини. Изчакайте около минута и разбъркайте енергично, докато сместа стане хомогенна. Разбийте сметаната. Внимателно я добавете към сместа от бял шоколад и малини. Разбъркайте с помощта на шпатула. Излейте крема върху шоколадовия мус. Заравнете и охладете в хладилник поне за два часа. 
   Прекарайте мокър нож по ръба на съда и внимателно отделете ринга от тортата. Прехвърлете я върху тортена чиния. Аранжирайте по повърхността й малини с формата на сърце. 


Адаптирано от: http://www.hungryhappenings.com/2011/02/valentines-day-chocolate-raspberry.html Тук можете да видите подробно стъпките, като имате предвид, че аз пропуснах суровите яйца в шоколадовия мус.

    Докато тортата ви се охлажда се заемете с приготвянето на основното блюдо. 
   Ще изненадате любимия си с кокетни, пълнени пилешки копанчета, поднесени с гарнитура от ароматно ризото с шампанско и италианското сирене Скаморца. Специално снимах сиренето, за онези от вас, които не са го виждали досега и се притесняват дали ще го разпознаят. На вкус наподобява нашето пушено топено сирене.


    Пълнени пилешки копанчета със сос Алфредо и гарнитура ризото със шампанско и сирене Скаморца


Необходими продукти за пилето:

10 бр. пилешки копанчета (долно, малко бутче)
1 тиквичка
1 морков
парче целина
черен пипер
червен пипер
чесън на прах
риган
сол
зехтин

   Необходимо е да обезкостите копанчетата. За тази цел са ви нужни малък остър нож и дъска. С върха на ножа подхванете месото на бутчето от широката страна на копанчето, прокарвайки ножа покрай кокала. Внимателно издърпайте месото надолу и отрежете до хрущяла. Обърнете месото с кожата навън, така че да е готово за пълнене. По този начин обезкостете и останалите копанчета. Измийте ги. 
    Включете фурната да загрее на 200 градуса.
    Измийте и нарежете зеленчуците на лентички. Хванете с ръка копанчето и пъхнете в отвора по една лентичка от всеки вид зеленчук. Напълнете всички и ги подредете в тавичка. 


Поръсете ги с подправките и залейте със струйка зехтин. Покрийте тавата с фолио и печете на 200 градуса половин час, след което отстранете фолиото и запечете за още 10 минути. 

По рецепта на Джуджи от "Черешката на тортата"

Необходими продукти за сос Алфредо:

1/4 ч.ч. масло
2 ч.ч. готварска сметана
1 1/2 ч.ч. настърган пармезан
3 скилидки чесън
черен пипер
сол на вкус

   Разтопете маслото в съд на котлона. Добавете сметаната и бъркайте до хомогенност. Прибавете настъргания пармезан и изстискайте 3 скилидки чесън. Подправете с черен пипер и сол на вкус.


Необходими продукти за ризотото:

1 ч.ч. дългозърнест ориз
1 глава лук
4-5 с.л. зехтин
2 ч.ч. шампанско
1 ч.ч. настъргано сирене Скаморца
1/2 ч.ч. настърган пармезан
черен пипер
3 1/2 ч.ч. вода

   Нарежете и задушете лука в зехтина до омекване. Добавете ориза, без да го миете и бъркайте до кристализиране. Долейте шампанското и водата и намалете котлона на минимум. Когато оризът е почти готов добавете сиренето Скаморца и пармезана. Подправете с черен пипер и сол на вкус. Разбъркайте, докато сирената се стопят. 

По рецепта на Камелия Воче от "Черешката на тортата"

   Остана ви да приготвите супата от аспержи. Салатата ще я приготвите в последния момент, за да не пусне вода.
   Крем супата от аспержи е превъзходна. Признавам, че бях много предубедена към нея, но бях  изключително въодушевена от резултата. Използвах бели аспержи, но вие можете да я приготвите и със зелени. Уверявам ви, че ще ви стане любима не само заради вкуса, но и заради бързото й приготвяне. 

Крем супа от бели аспержи


Необходими продукти:

1 връзка бели аспержи
1 глава лук
2 скилидки чесън
3 с.л. зехтин
500 мл. био зеленчуков бульон
50 мл. готварска сметана
черен пипер
сол


    Кипнете 500 мл. био зеленчуков бульон.  
  Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете в зехтина до омекване. През това време нарежете аспержите на парчета, като запазите няколко връхчета за декорация. Добавете аспержите при лука и чесъна и налейте зеленчуковия бульон. Разбъркайте и оставете да заври. След което намалете котлона и оставете да къкри на бавен огън за двайсетина минути. Добавете сметаната и след 2-3 минути отстранете от котлона. Овкусете със сол и черен пипер. Охладете леко супата и пасирайте до гладкост. 
    Поднесете с леко бланшираните връхчета аспержи и стрък магданоз. 

По рецепта на предаването "Бон Апети"

    И малко преди да посрещнете любимия пригответе салатата. За удобство на заетите жени се предлагат и готови миксове свежи салати. 

Микс от салати с авокадо, маслини Каламата и сушени домати


Необходими продукти:

микс от зелена салата, рукола и радикио
2 бр. авокадо
10 бр. маслини Каламата
10 бр. сушени домати
филирани бадеми
зехтин
балсамико
сол

   Нарежете маслините, авокадото и сушените домати и ги прибавете към салатата. Овкусете със зехтин, балсамов оцет и сол. Преди поднасяне поръсете с филирани бадеми.


   Остана само да ви пожелая най-незабравимата романтична вечер с любимия човек и да ви е сладко. Не забравяйте свещите и бутилката вино - моят избор беше бутилка розе J.P. Chenet Grenache Cinsault.


15 коментара:

  1. Ееее, Ани! Отново чудесно предложение. Нямам търпение да започна приготовленията.
    Благодаря ти за менюто.

    ОтговорИзтриване
  2. Много елегантно, красиво и изкушаващо празнично предложение, Ани!
    Чудесни са всички рецепти, съчетанието им е страхотно, аранжирането и поднасянето - също!
    Наистина експлозия от вкусове и аромати!
    Сърдечни поздрави и хубав празник, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Големи сте ми сладури! Бъдете все така влюбени! Прекрасно меню!

    ОтговорИзтриване
  4. Ани, чудесни предложения :)
    Всичко е апетитно, изкушаващо и поднесено
    с много вкус!
    Поздрави и един незабравим празник!

    ОтговорИзтриване
  5. Ани, чудесно меню! Радва сетивата! Абсолютно всички ястия ми харесват, десерта ти е великолепен! Невероятно предложение! И аранжирането, и поднасянето и най-вече желанието ти ме впечатлиха, много! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно меню, Ани! Много изкусително:)
    А така ме зарадва с използването на думата "копанчета":) Отдавна, много отдавна не бях я употребявала, тя е от родния ми край, а тук, където съм омъжена , не се използва, дори аз не я ползвам, защото не ме разбират:)Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  7. Ани, прекрасно меню си сътворила! Личи си, че е правено с много любов! Моите лични фаворите са разбира се - тортата и пиленцето :) Благодаря, че сподели менюто си с нас! Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  8. Направо свят ми се зави от това вълшебно вкусно меню,Ани!
    Прекрасно подбрани рецепти,а направата си иска доста време,комплименти!Хубав празник и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Менюто е превъзходно-така да ми хареса...Ани,ти ни улесни в приготвянето на празничната вечер-благодаря ти!
    Хубава неделя и прекрасен празник!

    ОтговорИзтриване
  10. Много нежно меню, чудесни предложения и снимките също!!!

    Хубава вечер!
    Маги :)

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви мили дами за комплиментите. Честит празник на любовта. За мен е удоволствие да ви радвам:)Надявам се да съм ви дала добри идеи за празнично меню и да изкарате чудесно.
    traiana, аз думата "копанчета" я чух в Черешката на тортата от Иван Манчев. Иначе аз си ги наричах "чуканчета" :)))Но реших, че щом майстор готвач като него ги нарича така, то тогава най-вероятно така им е името. После разбрах, че е характерно само за някои райони на България:)Важното е, че са много вкусни, както и да ги наричаме:)Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотно цветно меню, и предложения с много апетитни снимки!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Kokona, радвам се, че ти харесва.

      Изтриване
  13. Здравствуйте

    Ваш блог привлек наше внимание качеством своих рецептов.

    Мы будем счастливы, если вы его зарегистрируете на Ptitchef.com, чтобы мы могли внести его в наш список.

    Ptitchef является справочником, в который входят самые лучшие кулинарные сайты интернет-сети. Многие сотни блогов уже записаны и с помощью Ptitchef рекламируют свой сайт.

    Чтобы записаться на Ptitchef, зайдите на http://ru.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form или зайдите на http://ru.petitchef.com и нажмите на "Добавить ваш блог-сайт" на верхней панели.

    С наилучшими пожеланиями

    Винсент
    Petitchef.com

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Спасибо. Я зарегистрировал свой ​​сайт.

      Изтриване