Търсене в този блог

четвъртък, 9 февруари 2012 г.

Меню за св. Валентин

    Менюто, което ви предлагам е моето предложение за деня на влюбените. В него присъстват храни, известни като афродизиаци - като аспержи, шампанско, чесън, авокадо и шоколад. Те възбуждат апетита и сексуалното желание. 
    Блюдата, които ви поднасям са фантастична крем супа от аспержи, микс от салати с авокадо, маслини каламата и сушени домати, пълнени, крехки пилешки копанчета с тиквичка, целина и морков, заляти със сос Алфредо и гарнитура ароматно ризото с шампанско и сирене Скаморца. А за десерт безумно вкусна торта с двойно шоколадов и малинов мус.
     След тази експлозия от вкусове съм сигурна, че и най-тежкия работен ден ще се превърне в прекрасен празник на сетивата и разбира се на любовта.




   Като най-трудоемко започнете с приготвянето на десерта. 

Торта с двойно шоколадов и малинов мус


Необходими продукти:

За шоколадовия блат:

200 гр. натурален шоколад
100 гр. масло
4 яйца (разделени жълтъци от белтъци)
1 ванилия
1/3 ч.ч. кафява захар
щипка сол

За шоколадовия мус:

1 1/2 ч.ч. сладкарска сметана
200 гр. натурален шоколад

За муса от бял шоколад и малини:

500 гр. малини (аз ползвах замразени)
1 с.л. захар
1 пакетче желатин
1 ч.ч. сладкарска сметана
200 гр. бял шоколад


   Включете фурната да загрее на 200 градуса. Подгответе си формата със свалящ се ринг, като я намажете с масло. 
  Разтопете шоколада и маслото на водна баня. Запазете съдовете, защото отново ще ви потрябват. Оставете сместа да се охлади. Отделете жълтъците от белтъците. Прибавете жълтъците и ванилията към шоколадовата смес. Разбъркайте добре. Разбийте белтъците на сняг и внимателно прибавете на два пъти кафявата захар към тях. Бийте, докато белтъците станат на връхчета. Прибавете белтъчната смес към шоколадовата. Бъркайте внимателно, за да запазите въздуха в нея. Сложете щипка сол. Изсипете шоколадовата смес във формата и печете около 15 минути, докато клечката излезе почти суха. Това е блат без брашно и трябва да бъде леко влажен. 


    Докато блатът се пече пригответе шоколадовия мус, като разтопите шоколада на водна баня. Разбийте сметаната с миксер и ги разбъркайте с охладения шоколад. Излейте муса върху шоколадовия блат и охладете в хладилник. 
   Остана ви да приготвите муса от бял шоколад и малини. В купа с малко вода изсипете съдържанието на желатина. Оставете го 5 минути да набъбне. 
  Пюрирайте малините. Прецедете ги през цедка с помощта на лъжица и изхвърлете останалите семки. Отцеденото, гладко пюре прехвърлете в тиган, добавете 1 с.л. захар и редуцирайте на бавен огън. Добавете желатина и бъркайте, докато се стопи. Натрошете белия шоколад в купа и го залейте с горещото пюре от малини. Изчакайте около минута и разбъркайте енергично, докато сместа стане хомогенна. Разбийте сметаната. Внимателно я добавете към сместа от бял шоколад и малини. Разбъркайте с помощта на шпатула. Излейте крема върху шоколадовия мус. Заравнете и охладете в хладилник поне за два часа. 
   Прекарайте мокър нож по ръба на съда и внимателно отделете ринга от тортата. Прехвърлете я върху тортена чиния. Аранжирайте по повърхността й малини с формата на сърце. 


Адаптирано от: http://www.hungryhappenings.com/2011/02/valentines-day-chocolate-raspberry.html Тук можете да видите подробно стъпките, като имате предвид, че аз пропуснах суровите яйца в шоколадовия мус.

    Докато тортата ви се охлажда се заемете с приготвянето на основното блюдо. 
   Ще изненадате любимия си с кокетни, пълнени пилешки копанчета, поднесени с гарнитура от ароматно ризото с шампанско и италианското сирене Скаморца. Специално снимах сиренето, за онези от вас, които не са го виждали досега и се притесняват дали ще го разпознаят. На вкус наподобява нашето пушено топено сирене.


    Пълнени пилешки копанчета със сос Алфредо и гарнитура ризото със шампанско и сирене Скаморца


Необходими продукти за пилето:

10 бр. пилешки копанчета (долно, малко бутче)
1 тиквичка
1 морков
парче целина
черен пипер
червен пипер
чесън на прах
риган
сол
зехтин

   Необходимо е да обезкостите копанчетата. За тази цел са ви нужни малък остър нож и дъска. С върха на ножа подхванете месото на бутчето от широката страна на копанчето, прокарвайки ножа покрай кокала. Внимателно издърпайте месото надолу и отрежете до хрущяла. Обърнете месото с кожата навън, така че да е готово за пълнене. По този начин обезкостете и останалите копанчета. Измийте ги. 
    Включете фурната да загрее на 200 градуса.
    Измийте и нарежете зеленчуците на лентички. Хванете с ръка копанчето и пъхнете в отвора по една лентичка от всеки вид зеленчук. Напълнете всички и ги подредете в тавичка. 


Поръсете ги с подправките и залейте със струйка зехтин. Покрийте тавата с фолио и печете на 200 градуса половин час, след което отстранете фолиото и запечете за още 10 минути. 

По рецепта на Джуджи от "Черешката на тортата"

Необходими продукти за сос Алфредо:

1/4 ч.ч. масло
2 ч.ч. готварска сметана
1 1/2 ч.ч. настърган пармезан
3 скилидки чесън
черен пипер
сол на вкус

   Разтопете маслото в съд на котлона. Добавете сметаната и бъркайте до хомогенност. Прибавете настъргания пармезан и изстискайте 3 скилидки чесън. Подправете с черен пипер и сол на вкус.


Необходими продукти за ризотото:

1 ч.ч. дългозърнест ориз
1 глава лук
4-5 с.л. зехтин
2 ч.ч. шампанско
1 ч.ч. настъргано сирене Скаморца
1/2 ч.ч. настърган пармезан
черен пипер
3 1/2 ч.ч. вода

   Нарежете и задушете лука в зехтина до омекване. Добавете ориза, без да го миете и бъркайте до кристализиране. Долейте шампанското и водата и намалете котлона на минимум. Когато оризът е почти готов добавете сиренето Скаморца и пармезана. Подправете с черен пипер и сол на вкус. Разбъркайте, докато сирената се стопят. 

По рецепта на Камелия Воче от "Черешката на тортата"

   Остана ви да приготвите супата от аспержи. Салатата ще я приготвите в последния момент, за да не пусне вода.
   Крем супата от аспержи е превъзходна. Признавам, че бях много предубедена към нея, но бях  изключително въодушевена от резултата. Използвах бели аспержи, но вие можете да я приготвите и със зелени. Уверявам ви, че ще ви стане любима не само заради вкуса, но и заради бързото й приготвяне. 

Крем супа от бели аспержи


Необходими продукти:

1 връзка бели аспержи
1 глава лук
2 скилидки чесън
3 с.л. зехтин
500 мл. био зеленчуков бульон
50 мл. готварска сметана
черен пипер
сол


    Кипнете 500 мл. био зеленчуков бульон.  
  Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете в зехтина до омекване. През това време нарежете аспержите на парчета, като запазите няколко връхчета за декорация. Добавете аспержите при лука и чесъна и налейте зеленчуковия бульон. Разбъркайте и оставете да заври. След което намалете котлона и оставете да къкри на бавен огън за двайсетина минути. Добавете сметаната и след 2-3 минути отстранете от котлона. Овкусете със сол и черен пипер. Охладете леко супата и пасирайте до гладкост. 
    Поднесете с леко бланшираните връхчета аспержи и стрък магданоз. 

По рецепта на предаването "Бон Апети"

    И малко преди да посрещнете любимия пригответе салатата. За удобство на заетите жени се предлагат и готови миксове свежи салати. 

Микс от салати с авокадо, маслини Каламата и сушени домати


Необходими продукти:

микс от зелена салата, рукола и радикио
2 бр. авокадо
10 бр. маслини Каламата
10 бр. сушени домати
филирани бадеми
зехтин
балсамико
сол

   Нарежете маслините, авокадото и сушените домати и ги прибавете към салатата. Овкусете със зехтин, балсамов оцет и сол. Преди поднасяне поръсете с филирани бадеми.


   Остана само да ви пожелая най-незабравимата романтична вечер с любимия човек и да ви е сладко. Не забравяйте свещите и бутилката вино - моят избор беше бутилка розе J.P. Chenet Grenache Cinsault.


16 коментара:

  1. Ееее, Ани! Отново чудесно предложение. Нямам търпение да започна приготовленията.
    Благодаря ти за менюто.

    ОтговорИзтриване
  2. Много елегантно, красиво и изкушаващо празнично предложение, Ани!
    Чудесни са всички рецепти, съчетанието им е страхотно, аранжирането и поднасянето - също!
    Наистина експлозия от вкусове и аромати!
    Сърдечни поздрави и хубав празник, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Големи сте ми сладури! Бъдете все така влюбени! Прекрасно меню!

    ОтговорИзтриване
  4. Ани, чудесни предложения :)
    Всичко е апетитно, изкушаващо и поднесено
    с много вкус!
    Поздрави и един незабравим празник!

    ОтговорИзтриване
  5. Ани, чудесно меню! Радва сетивата! Абсолютно всички ястия ми харесват, десерта ти е великолепен! Невероятно предложение! И аранжирането, и поднасянето и най-вече желанието ти ме впечатлиха, много! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно меню, Ани! Много изкусително:)
    А така ме зарадва с използването на думата "копанчета":) Отдавна, много отдавна не бях я употребявала, тя е от родния ми край, а тук, където съм омъжена , не се използва, дори аз не я ползвам, защото не ме разбират:)Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  7. Ани, прекрасно меню си сътворила! Личи си, че е правено с много любов! Моите лични фаворите са разбира се - тортата и пиленцето :) Благодаря, че сподели менюто си с нас! Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  8. Направо свят ми се зави от това вълшебно вкусно меню,Ани!
    Прекрасно подбрани рецепти,а направата си иска доста време,комплименти!Хубав празник и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Менюто е превъзходно-така да ми хареса...Ани,ти ни улесни в приготвянето на празничната вечер-благодаря ти!
    Хубава неделя и прекрасен празник!

    ОтговорИзтриване
  10. Много нежно меню, чудесни предложения и снимките също!!!

    Хубава вечер!
    Маги :)

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви мили дами за комплиментите. Честит празник на любовта. За мен е удоволствие да ви радвам:)Надявам се да съм ви дала добри идеи за празнично меню и да изкарате чудесно.
    traiana, аз думата "копанчета" я чух в Черешката на тортата от Иван Манчев. Иначе аз си ги наричах "чуканчета" :)))Но реших, че щом майстор готвач като него ги нарича така, то тогава най-вероятно така им е името. После разбрах, че е характерно само за някои райони на България:)Важното е, че са много вкусни, както и да ги наричаме:)Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотно цветно меню, и предложения с много апетитни снимки!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Kokona, радвам се, че ти харесва.

      Изтриване
  13. Спасибо. Я зарегистрировал свой ​​сайт.

    ОтговорИзтриване
  14. Чудесно меню, Ани! Чопанчетата със сосчето ми хванаха окото!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесват копанчетата Лучи. Много ароматни и вкусни стават.

      Изтриване