сряда, 2 май 2012 г.

Арменски магданозени кюфтенца (Кайгана)

         Сред най-вкусните разядки в Арменската кухня са традиционните магданозени кюфтенца - Кайгана. Поляти с млечно-чеснов сос те се превръщат в прекрасно мезе за бира или ракия. 


Продукти:

3-4 големи връзки магданоз
2 яйца
1 с.л. брашно
1 скилидка чесън
черен пипер
щипка сода
сол

брашно за овалване
зехтин или олио

продукти за соса: 

1 кофичка кисело мляко
2 скилидки чесън
шепа копър
сол


   Нарежете целия магданоз на много ситно. Добавете яйцата, 1 с.л. от брашното и подправките. Размесете всичко с ръка и оставете сместа да почине половин час в хладилника.          
    Гребнете с лъжица от сместа, оформете кюфте с ръце, оваляйте го в брашното, изтупайте излишното количество и изпържете в мазнина, на силен огън, за няколко минути, от двете страни. След това отцедете върху салфетка. По същия начин изпържете и останалите кюфтенца. 
      По желание поднесете кюфтетата с млечно-чеснов сос. 

      Да ви е сладко!

15 коментара:

  1. Чудесни са станали,а и са много вкусни.Правя по подобна рецепта от турската кухня,но явно присъстват и в арменската кухня или обратното.Млечно-чесновия сос е перфектното допълнение.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Много са хубави, Ани! Никога не съм приготвяла магданозени кюфтенца, но ти определено ме вдъхнови.
    Прекрасен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, чудесни са кюфтенцата!
    Много ги обичам, но рядко ги правя!
    След твоите, скоро ще приготвя!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Обожавам ги, Ани! Благодаря, че ги сподели :)

    ОтговорИзтриване
  5. Обожавам ги. Мисля, че е време да пробвам и да ги направя :) Благодаря за рецептата. Снимкиите са тоолкова апетитни... Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви мили дами. Магданозените кюфтенца са благинка през пролетта :))) особено с млечно-чесново сосче :)

    ОтговорИзтриване
  7. За да са по-сочни кюфтенцата, аз слагам и рендосан лук. А оригиналната рецепта на Кайгана е със спанак, а не с магданоз.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, че споделихте lizahay.

      Изтриване
  8. Анонимен6 май 2014 г., 12:14

    Момичета, тази рецепта е напълно приложима към всичко зелено, което може да се накълца наситно - освен магданоз и спаннак, нещо страхотно се получава и с... коприва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, кюфтенцата могат да се приготвят с всичко - лапад, спанак, коприва, киселец.

      Изтриване
  9. Ани, привет!

    Имам въпрос, дали кюфтенцата могат да се изпекат на хартия, вместо пърженат? Но може би в такъв случай трябва да се баланшират...

    Мерси предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Могат да. Е няма да бъдат толкова вкусни, но ще бъдат по-здравословни. Не се бланширани, не се и овалват в брашно. Директно върху хартия.

      Изтриване
  10. Отговори
    1. Радвам се, че са ви харесали Ваня. Поздрави

      Изтриване