петък, 11 май 2012 г.

Френски сладкиш с круши и карамелен сос

     От няколко дни ми се яде сладкиш с круши и карамел. Комбинацията е неустоима. Докато накрая не попаднах на фантастичната рецепта на Natalyna от форума Гответе с мен за "Френски сладкиш с круши". Впечатли ме оригиналната му заливка. Уверявам ви след като го опитате ще се влюбите в него и ще го приготвяте много често. Комбинацията от вкусове и текстурата е уникална, а полят с карамеления сос, този сладкиш се превръща в едно голямо УАУ!!! възклицание :))) Без съмнение френската кулинария е най-добрата!


Продукти за форма от 24 см. със свалящ се ринг:

4 бр. круши
150 г брашно
100 г захар
2 яйца
100 мл. прясно мляко
3 с.л. олио
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол

за заливката:

80 г масло
3 с.л. захар
1 яйце

за карамеления сос:

1/2 ч.ч. захар
бучка масло
1/4 ч.ч. сладкарска сметана


    Разбийте яйцата с миксер, заедно с щипка сол и прибавете внимателно захарта. Бийте докато сместа побелее и удвои обема си. Смесете брашното с бакпулвера и го добавете към яйчената смес. Накрая постепенно добавете прясното мляко, смесено с олиото. 
    Загрейте фурната на 170 градуса с горен и долен нагревател или на 160 градуса при фурна с вентилатор. 
     Измийте, обелете и нарежете крушите на филии. 
   Изрежете кръг от хартия за печене за дъното на форма със свалящ се ринг. Намажете страните с масло. Изсипете половината тесто на дъното. Подредете резените круши върху тестото и залейте отгоре с останалото тесто. Запечете сладкиша за 30 минути. 
      Към края на времето за печене си пригответе заливката:
В малка тенджерка, на съвсем слаб огън, разтопете маслото. Добавете захарта и яйцето и бъркайте с тел непрекъснато, докато се стопи захарта и стане на жълт сироп. Сместа НЕ бива да завира, защото в противен случай ще се пресече яйцето. 
    Извадете сладкиша от фурната, направете дупки с клечка за зъби или шиш и залейте със заливката. Целта е да проникне навсякъде. Върнете сладкиша във фурната и печете за още 20 минути. Извадете и оставете да изстине напълно във формата. Прехвърлете сладкиша в поднос. 


      Пригответе карамеления сос:
Карамелизирайте захарта на котлона на среден огън. Веднага щом се стопи прибавете бучката масло и бъркайте енергично. Когато се стопи маслото напълно налейте сметаната. Сместа шупва. Това не бива да ви притеснява. Намалете още малко котлона и бъркайте непрекъснато, докато сместа стане хомогенна. Отдръпнете от котлона и оставете соса напълно да се охлади и сгъсти.
      Поднесете парчетата сладкиш, поляти с карамеления сос. 


      Да ви е сладко!

28 коментара:

  1. Ани, благодаря за хубавото предложение! Чудесен десерт! Поздравления! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Дани, радвам се, че ти харесва :) Поздрави

      Изтриване
  2. Ани, този сладкиш е чудесен!
    Знам го от личен опит :)
    И твоя е много апетитен!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, десертът е не просто чудесен, направо е фантастичен! Хубави почивни дни и на теб!

      Изтриване
  3. Кой би устоял на круши с карамел!?Аз със сигурност не!
    Прекрасна рецепта,Ани!
    Поздрави и весел уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, никой мила. Комбинацията е уникална. Наслада за небцето. Иде ми да го изям целия :)))
      Приятни почивни дни :)

      Изтриване
  4. И на мене се иска да го изям целия сладкиш-с този сос и круши-неустоим...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живче, опитай го и няма да съжаляваш, уверявам те ;)) Приятна почивка

      Изтриване
  5. Фантастичен сладкиш, неустоим и аз не бих му простила ... мога целия да излапам :)
    Поздрави Ани и усмихнат неделен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Евче, сладкишът е сред любимите ми вече. Мноого вкусен наистина.

      Изтриване
  6. Круши и карамел-невероятна вкусотия ще да е!
    Много ми хареса и ще се изпробва задължително:)
    Хубав ден Ани и благодаря за предложението!

    ОтговорИзтриване
  7. gogolina, много си мила, благодаря ти. Наистина това е една непреходна комбинация :) Приятен дъждовен ден :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ани направо ме разтопи с тази заливка! Според мен ще стои чудесно и на други сладкиши, а този с крушите ще се пробва при първо попадане на по-истински техни представители :) Усмихнати поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заливката е страхотна, особено като попие масълцето в сладкиша. Определено ще се пробва и на други сладкиши. Хубава вечер

      Изтриване
  9. Много добро предложение, изкусително ароматно и сладко ...!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  10. Соня, благодаря ти! Радвам се, че ти харесва.

    ОтговорИзтриване
  11. О,Ани,съвсем го бях забравила този сладкиш!М дааа,разкошен става,особено с тази заливка!С твоята версия с карамелен сос е още по-прекрасен и сочен,копмлименти!
    Хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Роси, наистина рецептите на Наталина са фантастични. А карамеленият топинг е просто радост за небцето, подходящ за много десерти. Френска наслада :)
      Поздрави

      Изтриване
  12. Здравей, Ани :) Намерих случайно блога ти и съм възхитена от вкуснотийките, които приготвяш. Пробвах вече няколко твои рецепти, но днес най-сетне една и от сладкишите и останах без думи. Това е най-великолепният сладкиш, който съм опитвала, наистина! Благодаря много за вдъхновението и ти пожелавам още безброй подобни рецепти :р

    Annie

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Ани:)Адашки ли сме?:)
      Много се радвам, че откриваш твоите рецепти във Вкуснотека!Това най-много ме прави щастлива, че мога да ги споделям с вас. Сладкишът с круши е наистина великолепен. А карамеленият сос му придава финес! Направила си страхотен избор. Да ви е сладко!:)

      Изтриване
  13. Адашки по малко име ;) иначе съм Йоанна.

    А за сладкиша - наистина, невероятен е. Почерпих приятелка с него, а тя ми отвърна с морковен сладкиш, който също не беше за изхвърляне, но купен за жалост. Може би ти ще споделиш някоя рецепта и за него.

    Поздрави отново и много вдъхновение в кухнята!

    Annie

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако ти кажа, че от известно време и аз се замислям точно за морковен пай.., но колкото пъти съм опитвала досега в заведение никога не ми е допадал, а и може би повлияна от вица за зайо :))винаги съм мислела, че това не е моят сладкиш. Нищо не пречи да му дам втори шанс все пак :)Поздрави и приятен уикенд

      Изтриване
  14. Ани, аз пак съм тук и искам да ти кажа че макар и след половин година от твоята публикация за този невероятен сладкиш го направих и то не само веднъж.
    Много ти благодаря за точната и изчерпателна рецепта!
    Страхотена комбинация на вкусове!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам gogolina, че ти е харесал сладкиша с круши. И на мен ми е много любим. Невероятна комбинация от масло, круши и карамел. Не е за изпускане!:) Сърдечни поздрави

      Изтриване
  15. Направих го онзи ден. Много е вкусен :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, много се радвам, че ви е харесал :)

      Изтриване
  16. Много ми хареса сладкиша. Нистина страхотен вкус и аромат, особено карамелената заливка. Направих го е тавичка 18 см- побра се идеално и стана с нормална височина. Нямах сметана за заливката и я замених с прясно мляко- много добре си стегна и нямаше проблем. Ужасно вкусен десерт! :)

    Поздрави,
    Илияна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви Илияна за коментара. Много се радвам, че десертът ви е харесал. И на мен ми е сред любимите! Изключително вкусен става с аромат на масло, круши и карамел! Поздрави

      Изтриване