Търсене в този блог

сряда, 14 ноември 2012 г.

Салата от червено цвекло, ябълка и грейфрут

Преди точно година ви предложих тази вкусна Салата от червено цвекло . На мен ми е любима! В сезона на цвеклото днес ви предлагам друг вариант на свежа салата с този вкусен и безкрайно полезен зеленчук, а именно Салата от червено цвекло, ябълка и грейфрут с вкусен  медно-горчичен дресинг.  Малко разнообразие на зимната ни трапеза не вреди никому :) Да ви е сладко! :)


Продукти:

1 малък корен червено цвекло
1 малък грейфрут
1/2 ябълка сорт Златна превъзходна
шепа натрошени орехи
2 скилидки чесън
5 листа пресен спанак за поднасяне

за дресинга: 

сокът от 1 грейфрут
1 ч.л. ретро горчица
1 ч.л. течен мед
зехтин
сол



Подгответе червеното цвекло. Обелете го с ръкавици, за да не се изцапате, нарежете го на филии и го сварете във вода до омекване. Трябва да можете да го боднете с вилица, но все пак да се запази хрупкаво.
Оставете го да се охлади. Нарежете го на по-едри парченца и го смесете с нарязаната ябълка. Обелете грейфрута с помощта на малък нож и го филетирайте между ципите, така че да извадите парченца чисто месо. Не изхвърляйте обелките и месестата част. Сложете резенчетата при останалите продукти.  Поръсете с натрошени по на едро орехи и стиснете скилидките чесън. 
Пригответе дресинга като стиснете с ръка корите и месестата част от грейфрута, за да изцедите сока. Добавете ретро горчицата, меда и солта, налейте малко от водата, в която се е варило цвеклото. Полейте със струйка зехтин. Разбъркайте внимателно салатата.

В чиния сложете листата от спанак и върху тях поднесете салатата. Поръсете с натрошени на ситно орехи. 


Да ви е сладко!





4 коментара:

  1. Чудесно предложение,обичам цвекло във всичките му варианти.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Вкусно и интересно предложение, Ани! Имам цвекло и чакам подходящата рецепта за него. Мисля, че трябва да опитам. Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Още една вкусна и здравословна салата с червено цвекло!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Досега съм го варила само цяло, така не съм на филийки, но е идейно, защото ще се свари по-бързо. Това, което много ми хареса обаче е салатата - много интересна комбинация и много вкусна. Много обичам такива нестандартни съчетания! Поздрави!

    ОтговорИзтриване