Търсене в този блог

четвъртък, 29 ноември 2012 г.

Бърза, свежа и лесна торта с ябълки без печене

Здравейте приятели! Днес Ви споделям много бърза, свежа и лесна рецепта за торта с ябълки, която дори не се пече. Просто смесвате всичко в една купа, пресипвате във форма с ринг и охлаждате за няколко часа преди поднасяне. Толкова е лесна. Вкусът е изключително деликатен, с лек дъх на ябълки, мед, масло и канела. Ще ви плени! Текстурата не е хомогенна. Бисквитите се напояват от горещото масло, рома и заквасената сметана, но въпреки това остават леко хрупкави. Това е много бърз десерт за гости, особено, когато нямате време или фурната е заета с друго печиво. Сега е сезонът на ябълките. Възползвайте се :) 


Продукти:

4 средно големи ябълки
1 пакет чаени бисквити с мед и масло
100 г орехи
100 г стафиди
125 г качествено масло
капачка Ром
1 ч.л. канела
60 г пудра захар
200 мл заквасена сметана

шоколадови стърготини за украса


Натрошете бисквитите на едро в дълбока купа, с ръце. Добавете стафидите и натрошените орехи и разбъркайте. Стопете на котлона пакет масло и още топло го налейте при бисквитите. Сипете и капачка Ром. Разбъркайте добре. 


Обелете ябълките. Настържете ги в гевгир, подложен с чиния отдолу. Поръсете с канелата и 20 г от пудрата захар. Разбъркайте и оставете да се отцеди водата им. С ръце вземете от ябълковата смес, изстискайте ненужната течност и сложете настърганите ябълки при бисквитената смес. Добавете заквасената сметана и останалата пудра захар и разбъркайте добре с лъжица. 


Пресипете готовата смес във форма със свалящо се дъно и страници. Заравнете добре и охладете в хладилник за 3-4 часа, а най-добре за през нощта и консумирайте на другия ден студена. 


Преди поднасяне поръсете с шоколадови стърготини. Най-лесно това става с белачка за картофи.


Да ви е сладко!

58 коментара:

  1. Ани, чудесна торта!
    Благодаря за идеята!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, радвам се, че ти харесва. И аз не мога да й се нарадвам :))

      Изтриване
  2. Лесно и със сигурност вкусно!Благодаря,Ани ще пробвам.
    Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наталия, наистина е много лесна и вкусна. Непременно опитай! Поздрави

      Изтриване
  3. При това съчетание на продуктите не може да не е вкусно!
    Идеята е чудесна!
    Спокойна нощ и успешен петъчен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. tillia, радвам се, че ти допада :) Приятен уикенд

      Изтриване
    2. Ани, направих тортата и много ни хареса!
      Благодаря за идеята!
      http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/2013/01/blog-post_18.html
      Приятни почивни дни!

      Изтриване
  4. Нямам търпение да я пробвам, Ани! А толкова неща съм си набелязала, а постоянно изникват нови изкушения.....незнам от къде да започна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мише :)) това изкушение не е за изпускане :) Много леко, ароматно и вкусно! Целувки

      Изтриване
  5. Падам си по такива бързи нещица, а щом е и с ябълки и канела-у дома много ще се хареса!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. gogolina, запретвай ръкави мила, щом обичате ябълки и канела това е вашият десерт:)

      Изтриване
  6. Страхотна тортичка! Ани, винаги има какво да си набележа при теб, благодаря ти! Сърдечни поздрави и усмихнат уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много си мила, както винаги. И при теб е много вкусно!:) Поздрави и на теб

      Изтриване
  7. Тортата е много идейна,като се има в предвид ,че включва всички любими продукти.Още утре ще я пробвам.И да добавя ,аз стърготините си ги правя на едрата част на рендето:)Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. bejko, добре дошъл!
      Ако вече си я пробвал, сигурно си разбрал колко е лесна :) А за вкуса няма какво да те убеждавам :) Да и на ренде може да си направи човек стърготини! Благодаря ти!

      Изтриване
  8. Ани, чудесна идея за превъзходна торта! Ще я направя в най-скоро време и ще пиша!Между другото днес за за трети път сготвих "Пене ригате с кюфтенца и доматен сос"-много ни допадна това ястие!
    Благодаря за отличните рецепти! от Юлия Кожухарова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Юлия, здравей,
      непременно опитай тортичката!
      Много се радвам, че пенето с кюфтенца по рецепта на Джейми Оливър ви допада. И на мен ми е много любимо. Наскоро правих и голямо кюфте в тава по същата рецепта, със заливка от яйца и кашкавал, стана превъзходно и много ароматно с дъх на розмарин.Приятна почивка.

      Изтриване
  9. Здравей, Ани!Честита нова година!
    Вчера направих тортата, а днес я опитахме.Стана много вкусна, но може би бях натрошила бисквитите на по-ситно,следващия път ще ги натроша на по-едри парчета.Благодаря за чудесната рецепта!Юлия Кожухарова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Юлия, много се радвам, че тортичката ви е харесала. Не се притеснявай да ги оставиш малко по-наедро бисквитите. Като се напоят от ябълките и маслото ще омекнат добре. Най-хубава е на другия ден. Сърдечен поздрав

      Изтриване
  10. Много интересна и лесна торта, а не се съмнявам и вкусна. Как съм я пропуснала ;). Имам доста ябълки и круши и непремено ще пробвам. Благодаря за рецептата!
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диана, много е лесна, всичко бъркаш в една купа и охлаждаш във формата. По-лесно от това няма накъде. Нищо не се пече. Можеш дори да ги смесиш двата плода, още по-вкусно ще стане. А за вкуса сама ще се увериш :) Приятен уикенд

      Изтриване
  11. Ани, разкошно изкушение! Ябълки, масло, ядки, ром... все обичани от мен неща, че и в комбинация. И без печене! Непременно ще се прави и у нас! Благодаря ти!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам,че ти грабна вниманието Ирма. Нали знаеш как за някои рецепти искаш да извикаш на целия свят да ги опита, толкова са хубави. Тази е една от тях :) Да ви е сладко скъпа!

      Изтриване
  12. Ани, уникална торта! Уж тръгнах да търся лимонената заради рикотата, а се сблъсках с това чудо! Страшна:) Благодаря ти!!! Много поздрави от мен - Гадар

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гадарче, много ме зарадва:) Браво, много се радвам, че ви е харесала. Толкова е лесна и вкусна. Освен това има и малко калории ;)

      Изтриване
  13. Направих тортичката. Много фин и елегантен вкус. Лесна за правене, буквално за 15 минутки. Хареса ми! Утре ще занеса да почерпя колегите. Поздрави! АНА

    ОтговорИзтриване
  14. И да допълня: за мен пудрата захар е много, даже напълно излишна - бисквитите са сладки, стафидите и ябълките - също. Така, че ако ябълките са сладки, както бяха моите, може и без захар. АНА

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Ана. Много се радвам, че тортата ви е харесала. Определено ако ябълките са сладки може и без захар. Аз съм я написала, защото някой може да купи от другия по-кисел сорт и тогава ще бъде нужно. Поздрави

      Изтриване
  15. Здравейте ,много харесвам вашият блог и често го посещавам!оОт няколко месеца живеяв Лас Вегас и не мога да намеря продукти като пълнозърнесто брашно !Привърженик съм на здравословното хранене,синът ми е вегетарианец,но тук все още незная къде да ги търся тези продукти!Много рецепти ми допадат ,и за торттата искам да попитам-не може ли вместо бисквити да ползвам овесени ядки?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, моят съвет е просто да купите пълнозърнести бисквити или някакви по-здравословни и да я направите с тях, вместо с овесени ядки.
      Много се радвам, че блогът ви харесва и откривате вкусни рецепти, по ваш вкус. Старая се да разнообразявам рецептите и да има за всеки по нещо. Опитвали ли сте онлайн да си поръчвате продукти? Може да се окаже по-удобно, от гледна точка на откриване на някои по-рядко срещани продукти. Поздрави, Ани

      Изтриване
    2. Благодаря Ани за съвета! Непременно ще потърся пълнозърнести бисквити и ще я приготвя!Поздрави от все още топъл и слънчев Лас Вегас!

      Изтриване
    3. Privet Ani torti4kata mi stana 4udesna
      Blagodaria da retseptata pozdravi. ot España

      Изтриване
    4. Много се радвам, че ви е харесала. И на нас ни е любима, мъжът ми я обожава! :) Поздрави от топла България :)

      Изтриване
    5. ако не сложа ром дали ще е добре

      Изтриване
    6. Няма проблем. Въпрос на вкус :)

      Изтриване
  16. Ani blagodaria za vkusnite recepti koito ni spodeliash
    tazi leka burza iabalkova fantazia srazi vsichi gosti
    poazdravi ot slunchev Tel-aviv

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ехе, трогната съм колко далече ме четете :) Сърдечно ви благодаря! Много ме зарадвахте :)

      Изтриване
  17. Охооо,такива лесни тортички харесвам ! А е и без желатин ! Моите мъже не харесват торти с желатин !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Славке, бързо тогава я приготвяй, защото ще ви стане любима. И аз не обичам желатин, както и фондан. Обичам естествени продукти за торти. Надявам се да ви се услади. Поздрави

      Изтриване
  18. 250 ml kolko gr zakvasena smetana e?

    ОтговорИзтриване
  19. Преди седмица я направих. Много е лека, сочна и незнам защо, но ми напомни за лятото. Хареса ми вкуса на ябълки, орехи и стафиди (то все есенно-зимни продукти, а защо ме върна в лятото идея нямам). Най ми хареса, че е лесна и бърза за приготвяне. Аз явно сложих по-голям пакет бисквити, та се наложи да добавя още 100 гр. сметана и 2-3 с.л. от отделения ябълков сок, за да не ми остане суха. Получи се много добре. Вчера я препоръчах на една съседка, а две колежки вече я правиха и я одобриха. Сега си набелязах тортата с тиква и ябълки (много обичам тиква). Благодаря ти за хубавите рецепти. А Рафаелото още ми е в устата... Красимира

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Красимира,
      наистина е много лека и свежа. Съпругът ми я обожава. Благодаря ви, че я разпространявате и предавате нататък. Много ще се радвам ако споделите впечатленията си и от тиквената торта. За мен и тя е невероятно вкусна. Сърдечни поздрави.

      Изтриване
  20. Ани ,по късно ще кажа резултата от моята торта ! :) Отивам да си набавя продуктите ! Всъщност само бисквити ми трябват ! като видях продуктите съм убедена ,че ще ни хареса ! :)

    ОтговорИзтриване
  21. Здравейте, дали би се получила с кокосово масло ?

    ОтговорИзтриване
  22. nali beshe za barza torta, kogato 4ovek nema vreme, ot dneska sa utre, zna4i nee tokova za nabarzo pri gosti

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тортата се приготвя изключително бързо. Можете да я охладите за 3-4 часа, както съм написала. Ваше решение е дали да я изчакате за през нощта. Пак ще бъде вкусна!

      Изтриване
  23. Здравейте,
    Благодаря за свежата и вкусна рецепта :) Аз замених пудрата захар с голяма лъжицата мед, разтворен в топлото масло. Резултата е чудесен!
    Поздрави, Надя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прекрасна идея Надя. Да ви е сладко :) Обожавам тази лека и вкусна торта.

      Изтриване
  24. Здравейте, Ани ! Можете ли да ме насочите кои бисквити са най-подходящи за тази торта , марка и грамаж ? Благодаря предварително. Блогът Ви е чудесен, каквото и да съм пробвала от него винаги е ставало супер. Тази торта съм я правилна доста отдавна и беше страхотна, но не мога да се сетя какви бисквити използвах.
    Поздрави,Милена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Милена,
      аз най-често ползвам Чаени бисквити с мед и лимон. Придават много приятен вкус на тортата.

      Изтриване
  25. Здравейтено отново, Ани! Искам да попитам от чаените бисквити Победа по 165 гр. единия пакет какво количество ще ми е нужно за рецептата и съответно за какъв диаметър тава ? Ще правя тортата за колегите в офиса и ми се иска всичко да е точно :) Благодаря предварително !
    Поздрави,
    Милена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Милена, нужен ви е 1 пакет бисквити. Формата е 22 см. Успех

      Изтриване
  26. Много, лесна и вкусна рецепта! Приготви я скоро!

    ОтговорИзтриване