Търсене в този блог

сряда, 25 януари 2012 г.

Пълнени чушки с мляно месо и ориз, заляти с доматен сос (Долма)

      През изминалата седмица Вкуснотека гостува на вкусния български сайт 1001 рецепти. 

Ето тук можете да прочетете цялото интервю:


    В него споделих кое е любимото ми ястие, а именно печени пълнени чушки, заляти с доматен сос и обещах скоро да публикувам тази стара семейна рецепта в блога, защото повярвайте ми чушките са фантастични. У дома ги наричаме "Долма".


      Като любител на Фиеста тв, наскоро опитах рецептата на дона Лидия за пълнени чушки по италиански и с радост установих, че нашата рецепта е много близка до италианската, като изключим наличието на пармезан и риган. Харесаха ни, но единодушно заключихме, че не са по-вкусни от нашите пълнени чушки :) Поднасяме ги гарнирани с кисело мляко, хубав мек хляб и задължително скилидки чесън. Различават се от българската рецепта по това, че не са варени с бял сос, а са печени и заляти с доматен сос. Каймата се овкусява с чесън и джоджен. А ето и рецептата:


Продукти:

10 бр. червени чушки 
1 кайма 500 гр. смес
1 кафена чашка ориз
1 глава лук
3 скилидки чесън
връзка копър
1 морков
2 ч.л. джоджен
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол

600 мл. доматен сос
зехтин
1 кубче био зеленчуков бульон
червен пипер
вода


     Сложете в купа каймата и към нея добавете измития ориз, нарязаните на ситно лук, чесън и копър, както и настъргания на ситно морков. Сложете подправките и размесете каймата добре. 
     Измийте и почистете чушките от семките. Отрежете върховете им, за да може при печенето сосът да влезе в тях. Посолете ги отвътре. Напълнете ги с помощта на малка лъжичка. Ако така сте свикнали ги топнете във брашно, аз не го правя. Подредете ги в тава. Натрошете отгоре едно кубче зеленчуков бульон, поръсете с червен пипер и залейте с доматения сос. Полейте със струйка зехтин и налейте вода до средата на чушките. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса час, като по средата на времето обърнете чушките, за да се изпекат равномерно. 
      Поднесете топли с лъжица кисело мляко и скилидка чесън.

      Да ви е сладко!


сряда, 18 януари 2012 г.

Киш с броколи, шунка и сирене Грюер

   Сиренето Грюер е Швейцарско, деликатесно сирене, известно с твърдо жълтата си повърхност почти без дупки, с плътна консистенция, доста солено, с остър пикантен аромат и леко орехово-плодов вкус. То е основна съставка на фондю, небезизвестното ястие Кордон Бльо, на сосове и чудесна компания на плодове и вина.



Author of picture: Rolf Krahl (Rotkraut)
То е и основният герой на днешното блюдо – киш с броколи, шунка и Грюер и всичко това, гарнирано с невероятния аромат на прясна мащерка. Можете да замените сиренето с Ементал, но Ви гарантирам, че вкусът на киша с броколи и Грюер е фантастичен и много наситен.


Продукти за подложката:

220 гр. брашно
125 гр. меко масло
30 мл. студена вода
1 яйце
1 с.л. прясна мащерка
сол

продукти за плънката:

глава броколи
5-6 парчета шунка
120 гр. сирене Грюер

продукти за заливката:

2 яйца
1/2 ч.ч. готварска сметана
1/2 ч.ч. прясно мляко
черен пипер
сол

прясна мащерка за украса

   Слагаме броколите да се сварят в тенджерка с вода и малко сол. 
  През това време смесваме брашното и маслото в робота и пасираме до гладкост. Добавяме водата, солта и мащерката. Замесваме меко тесто. Увиваме го в кухненско прозрачно фолио и охлаждаме в хладилник за 20 минути. 
   Разточваме тестото на кръг, с диаметър малко по-голям от формата ни за печене. Прехвърляме тестото във формата и леко оформяме нисък борд, тъй като при печенето тестото леко се свива и заема формата на дъното. Аз лично не обичам печивата ми да имат борд, тъй като ми се събира много тесто на последната хапка и ми е сухо. Ако и вашето предпочитание е такова постъпете като мен. Ако ви е по-естетично с борд, направете го по-висок. Надупчете с вилица и опечете за 10-12 минути на 180 градуса. Ако желаете можете да покриете с хартия за печене и да сложите бобчета за тежест, за да не се подуе. 
 Разпределяме сварените розички броколи върху опечената маслена платка. Отгоре разпределяме, нарязаната шунка и настърганото сирене Грюер. 
  В отделна купа смесваме продуктите за заливката и заливаме киша, като се стараем сместа да се разпредели равномерно по повърхността. Печем ястието на 180 градуса до порозовяване и поръсваме с прясна мащерка преди да поднесем топло, с чаша айран. 


     От останалото от разточването на платката тесто изрязах два кръга с ринг, опекох ги по същия начин и ги аранжирах със сушени домати, чесън, козе сирене и стръкчета прясна мащерка. Получиха се чудесни мини пицети :)


     Да ви е сладко!


събота, 14 януари 2012 г.

Печено пиле, в 24-часова портокалова марината

    Скъпи приятели, всеки обича да се събере с приятели вечер и да се разтовари в компанията на приятни разговори и вкусна храна. Днешното ми предложение е много вкусно и практично предложение за Вашето гости по време на натоварената работна седмица, когато не разполагаме с достатъчно време. 
   Мариноваме цялото пиле от предната вечер и го затваряме в плик за печене. Поставяме в тавичка в хладилник до другата вечер. Прибирайки се от работа пъхваме пилето да се пече във фурната, както е в плика и през това време приготвяме един бърз ориз (пилаф) за гарнитура на месцето. А за крехкостта и сочността на пилето няма да Ви увещавам, надявам се сами да се уверите :) Какво по-хубаво от това? Бързо, практично, лесно и мноого вкусно меню за гости.


Продукти:

1 цяло пиле (аз използвах Дюк)
черен пипер
сол
плик за печене

продукти за маринатата:

6 с.л. пресен портокалов сок
2 ч.л. кимион
6 скилидки чесън
100 мл. зехтин
2 с.л. балсамов оцет
черен пипер
няколко люспи лют червен пипер
сол

    Смесете всички продукти за маринатата в една купа. Чесънът се изстисква. Разбъркайте добре. Измийте цялото пиле. Посолете и поръсете с черен пипер. Сложете го в плика за печене и залейте с готовата портокалова марината. Завържете и разклатете добре, така че да се облее добре. Сложете пилето, както е в плика, в тавичка и го приберете в хладилник за 24 ч., като от време на време го разклащайте, за да се облива от всички страни. 
     На другия ден загрейте фурната на 200 градуса. Отворете плика и внимателно долейте 100 мл. вода. Завържете отново, направете няколко дупки по горната част на плика с игла и опечете пилето за час и 20 минути, както е в плика и в тавичка. Малко преди финала разрежете плика през средата, за да се запече леко. През това време обливайте месото със соковете.
      Поднесете топло, до гарнитура от ориз, леко полят със соса от пилето.

     Да ви е сладко!

вторник, 10 януари 2012 г.

Пиле "Хайгухи"

   Ако сте посещавали арменския ресторант в София или в Пловдив на Хилда Казасян и персоналът е пропуснал да ви препоръча вкусното пиле "Хайгухи" - крехко пиле в пармезанено-магданозена панировка, то сега ви предлагам да го приготвите и опитате у дома :)

     
Продукти:

2 бр. пилешки гърди "пеперуда"
80 гр. сирене Пармезан
връзка магданоз
1 яйце
черен пипер
олио за пържене


   Разделете пилешките гърди от жилата и ги разрежете по средата на половина, за да ги изтъните. Покрийте ги с парче кухненско найлоново фолио и ги начукайте добре. Поръсете ги с черен пипер. 
   Настържете пармезана на ситно ренде в чиния. Нарежете на ситно магданоза и го разбъркайте с пармезана. В отделна чиния разбийте с вилица яйцето. Загрейте олиото в дълбок тиган на котлона, за да можете да изпържите месото. 
   Топнете пилешките филета в пармезанено-магданозената смес и след това в яйчената, след което ги пуснете в тигана. Пържете филетата до порозовяване, няколко минути от страна. Не ги препържвайте, освен ако не искате да станат хрупкави.

    Да ви е сладко!

петък, 6 януари 2012 г.

Крем супа "Вишисоаз" със сирене Чедър

   Здравейте приятели,

  за много години!!! Пожелавам на Вас и Вашите семейства най-вече здраве, много сбъднати мечти през новата 2012 година и много незабравими мигове с любимите ви хора. Мислете позитивно и бъдете добри. Помагайте на ближните си, когато се нуждаят от вас.


 Сигурно сте забелязали, че известно време се поизгубих. Пропуснах Коледните и Новогодишни приготовления, но не по мое желание. Всички сигурно сте чували българските поговорки "Човек предполага, Господ разполага" и "Животът е това, което ни се случва, докато ние си правим планове за него". И моите планове за празниците се объркаха, но за сметка на това повярвах в чудесата по Коледа :) 


    Първото ми предложение за новата година е вкусна крем супичка за студените зимни вечери от праз лук и картофи - "Вишисоаз". Името звучи френско, но на практика заслугата е на един американски готвач от френски произход Луи Диа, който дори забравил да я притопли, преди да я поднесе на гостите си и така тази супа се популяризира като студена крем супа, макар че на мен ми се услади и топла ;) Щом я опитате съм сигурна, че ще влезе в задължителното ви супено меню, толкова е мека и нежна, наситена на вкусове. Позволих си лека фриволност в рецептата. Добавих от мен две скилидки чесън и за разкош малко сирене Чедър на финала.
     Но нека не си играя повече с търпението ви да ви споделя рецептата.

Продукти:

3 стръка праз лук (само бялата част)
2 скилидки чесън
3 средно големи картофа
50 гр. краве масло
5 ч. ч. пилешки бульон
1 ч.ч. готварска сметана
1 ч. ч. прясно мляко
2 слайса сирене чедър
черен пипер


    Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете с маслото до омекване. Кипнете пилешкия бульон и го добавете. Сложете нарязаните на кубчета картофи, поръсете с прясно смлян черен пипер и варете на бавен огън 30 минути. Свалете от котлона. Охладете леко и пасирайте до гладкост. Върнете супата на котлона. Налейте сметаната и прясното мляко. Кипнете супата и отдръпнете от котлона. Добавете сиренето Чедър. То ще се разтопи от топлината на супата. Опитайте и по Ваша преценка добавете сол. За мен не е необходима.
     По желание може да поднесете супата със ситно нарязана шунка по средата или с крутони. 

     Да ви е сладко!