Търсене в този блог

понеделник, 14 януари 2013 г.

Яйца по шотландски

Днес ви представям яйца по шотландски. Красиви и вкусни те могат да бъдат ефектна вечеря, в компанията на една свежа салата. Приготвени са от селски наденици с подправки и сварени яйца. Моите бяха наденици смес свинско и телешко месо с магданоз, лук и подправки, която изстисках в купа и добавих допълнително индийско орехче и мащерка. Могат да се приготвят и с кайма. Също така ако предпочитате можете да ги изпържите, но лично аз предпочитам да спестя излишните калории. Яйцата не бива да се варят прекалено дълго, за да не се появи син кръг около жълтъка. 


Продукти за 5 бр: 

3 наденици (смес)
1/2 ч.л. индийско орехче
1/2 ч.л. мащерка
черен пипер
сол

5 сварени яйца

100 г брашно
100 г галета
1 яйце


Сварете яйцата за 5 минути и ги обелете. 
Изстискайте надениците в купа. Подправете с индийско орехче, мащерка, сол и черен пипер и разбъркайте добре. 
В три купички си пригответе продуктите за овалване. В едната сложете брашното. В другата яйцето, а в третата галетата. 
С намокрени ръце откъснете от месото и го разтеглете върху кухненско фолио, докато стане около 0,5-1 см. дебело. Оваляйте едно от яйцата в брашното. Сложете го в единия край и заедно с фолиото завийте на стегнато рулце. 


Притиснете хубаво краищата и там, където се слепва. Увийте го във фолиото като малка бомбичка. 


След това отстранете фолиото и го потопете в яйцето и галетата последователно. Прехвърлете го в малка тавичка. По същия начин завийте и другите яйца в месо и ги подредете в тавата. Поръсете с зехтин и печете на предварително загрята фурна на 200 градуса за 30 минути.



Да ви е сладко!

Адаптирано от "Сладката Лорейн"

19 коментара:

  1. Чудесни са Ани! И с тази свежа салатка са прекрасна вечеря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучия, благодаря ти. Ефектни са наистина! Поздрави

      Изтриване
  2. Ани,много интересна и оригинална рецепта!

    ОтговорИзтриване
  3. Ще се повторя :) но чудни си ги направила, Ани! Преди доста години ги видях на сайта на Юлка, направих, но слоя ми с кайма съвсем не беше толкова равномерен :))
    Лека нощ и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, благодаря ти! От теб похвалата значи много за мен! Каймата от наденици е по-сбита, опитай с нея. Поздрави

      Изтриване
  4. Чудничка идея! Ще се пробва, много високо ще бъде оценено у дома! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  5. Много ми харесват ,Ани-мисля довечера да ги приготвя за вечеря.Благодаря за идеята,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, да споделиш после как са ви харесали :)

      Изтриване
  6. Прекрасна идея! Оригинално, а и ми допада това, че се пекът, а не се пържат!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. tillia, да, знаеш, че държа на тези неща. Винаги бих спестила малко излишни калории ако мога.

      Изтриване
  7. Приказни са Ани!!! Да знаеш само от кога се каня да правя яйца по шотландски :), но сега вече няма да им се размине - предложението ти много ми харесва!!!
    Хубава вечер от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мина, дано съм те вдъхновила, както ти мен с твоята чудна баница със сирене и кашкавал :)

      Изтриване
  8. Страхотни са ти яйцата,Ани!В заведението,в което се храня за обяд им казват птиче гнездо.Аз все още не съм правила у дома,отлично подстрекаваш,а и си ги оформила изключително прецизно!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти мила. Доколкото знам птичето гнездо е друго, кладенче от кайма и посредата чукнато яйце. Вчера точно гледах Звездев как прави такива гнезда. Сигурно вкусът е подобен. Тук разликата идва от вкусът на наденицата и подправките. Дано ти харесат.

      Изтриване
  9. А знаете ли на какво точно се дължи синият кръг от прекомерното варене на яйцата? Не го препоръчвате от естетическа гледна точка, или е показател за недобра промяна на процеса? Знам, че за бебета яйцето се вари 13 мин, с цел да се унищожи някакъв микроорганизъм, влияещ на чувствителното малко стомахче. Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Деси,

      синият кръг не е препоръчителен при шотландските яйца от естетическа гледна точка при разреза. А иначе, доколкото знам, синият кръг се получава при прекомерно варене на яйцата от химичната реакция на сярата, която се съдържа в жълтъка, която променя цвета си. В никакъв случай, обаче не е вредна. Дори напротив.

      Изтриване
  10. Какая замечательная мысль! Так я яйца еще не готовила. Обязательно попробую ваши яйца по шотландски. Спасибо за рецепт.

    ОтговорИзтриване