Търсене в този блог

неделя, 29 септември 2013 г.

Клафути с печени сини сливи

     У дома много обичаме сини сливи. Има дни, в които буквално всеки ден тичам до пазара, за да купя поредния килограм. Всички ги ядем, дори и децата. Освен пресни, обичаме да ги хапваме печени с мед и орехи. Вкусно, сладко и здравословно. 
    Вчера реших да разнообразя и да направя десерт със сини сливи - клафути. Клафути е много лек френски десерт, непретенциозен, мирише на масло и плодове. Тъй като съм опитвала с различни плодове и знам, че с компот се получава най-добър резултат, предварително опекох сливите с малко захар и по този начин подсилих аромата им, придадох повече сладост на десерта и станаха по-меки. Останах много доволна от резултата. Дори децата хапнаха за следобедна закуска. 



Продукти:

7-8 бр. сини сливи
1 с.л. захар

3 яйца
2 с.л. захар
1/4 голяма ч.ч. заквасена сметана
1/4 ч.ч. брашно
1 ванилия
3 с.л. масло

Измийте и разрежете сливите на две половини. Отстранете костилките и подредете сливите в тава. Поръсете с 1 с.л. захар. Печете на 200 градуса, без вода, докато добият лилав цвят. 
Пригответе кръгла тавичка или тиган с метална дръжка на котлона и стопете в него на слаб огън 3 с.л. масло.

В купа разбийте яйцата заедно със захарта. Добавете заквасената сметана и разбъркайте. 
Сгъстете сместа с брашно и овкусете с ванилия. Накрая добавете и една супена лъжица от стопеното на котлона масло. Изсипете сместа в тигана, подредете печените сливи в сместа и печете на силен огън за 2-3 минути. Веднага прехвърлете тигана в загрятата фурна и запечете за 18 минути. 
Поднесете клафутите леко топли, по желание поръсени с пудра захар.


Да ви е сладко!

Ако и вие обичате клафути, опитайте рецептата за Клафути с компот от кайсии. 
Ако обичате да хапвате кифлички с децата опитайте рецептата за Кифлички с мармалад от сини сливи и орехи.
Ако искате да опитате още рецепти със сини сливи опитайте рецептата за Галет със сини сливи.

сряда, 25 септември 2013 г.

Пълнени круши с шоколад и орехи, в златиста коричка

     Леко кисела круша, с плънка от сладък шоколад и орехи, обвита в златиста коричка - този оригинален десерт би могъл да бъде идеалната компания на Вашата чаша Мерло и повод за добро настроение през есента.


Продукти:

3 бр. круши
1/2 бутер тесто
шепа орехи
1/2 натурален шоколад
1 жълтък


Измийте и подсушете крушите. Издълбайте дупка отдолу, откъм широката страна, и извадете семките. Напълнете отворите с шоколад и орехи. 
Постелете тава с хартия за печене. Загрейте фурната на 200 градуса.
С помощта на чаша отрежете кръгчета от бутер тестото и ги залепете откъм отворите на крушите. Сложете ги в тавата. Изрежете ленти от бутер тестото и с тях увийте крушите, като леко застъпвате.  


Намажете с разбит жълтък и печете около 20 минути, или докато коричката добие хубав загар.


-----------------------------------------

ЕТНО Мерло

Меко. Кадифено и Богато.

ЕТНО Мерло е вино, което обещава мекота, пивкост, сочност. Ако искате вино, което да изпиете на един дъх, не се колебайте...изберете ЕТНО Мерло.
Със своя пурпурен цвят и аромат, доминиран от  зрели черни череши, синя слива, съчетаващи се прекрасно с дискретните нюанси на ванилия, ЕТНО Мерло ви дава хармоничен и балансиран вкус, със зрели танини и приятна топлина на финала. Наздраве!


Да ви е сладко!

петък, 20 септември 2013 г.

Сьомга с песто и чери домати

     Много обичам филе от сьомга. Тежка, вкусна и насищаща риба, без кости :) Затова обичам да разнообразявам и начините на приготвянето й. Всякак е вкусна, но тази рецепта на Анабел Лангбайн много ме спечели. Правя я вече няколко пъти, защото всеки път, когато я приготвя се изяжда преди да успея да я снимам :) А и е толкова лесна и вкусна, че си заслужава  да се прави често! Рибата остава сочна, крехка и много апетитна в компанията на печените чери доматчета и ароматното песто. Можете да я поднесете с печени картофи с розмарин и масло или просто със зелена салата с авокадо, орехи и сушени боровинки например. Аз избрах втория вариант. Разбира се наляхме си и чаша добре изстудено бяло вино ЕТНО Совиньон блан, което толкова добре подхождаше на вкусната рибка. Наздраве!


Продукти:

4-5 филета сьомга
4-5 с.л. песто (смес от пресен босилек, пармезан, кедрови ядки, чесън, зехтин и сол)
две шепи чери домати
2 ч.л. каперси
кората от половин лимон
2 с.л. лимонов сок
зехтин
черен пипер
сол


Сложете филетата в тава, върху хартия за печене. Поръсете ги със сол и черен пипер и намажете със сос песто. Поръсете с каперси и лимонова кора. Полейте с малко лимонов сок и струйка зехтин. Сложете нарязаните на половини чери домати. Изпечете рибата в загрята на 200 градуса фурна за 20 минути. 
Поднесете топла.


----------------------------------------------------------
Опитайте свежест във вино, като никоя друга. Совиньон бланът е характерен със своя интересен, характерен цитрусов нос, докато Мискетът е известен с нежността на растителния характер и билковите акценти. Ако ги съчетаем в ЕТНО Совиньон блан и Мискет, се получава живо, игриво и изпълнено с обещания вино, което си отива на почти всичко.
Игрива елегантност, съчетана с фина структура и приятен мек финал.

Да ви е сладко!

вторник, 17 септември 2013 г.

Шоколадова торта за 5-тия рожден ден на Аида

      На 16.09. голямата ми дъщеря Аида навърши 5 години. Много чакан и вълнуващ рожден ден. Празнувахме в детската градина и направихме парти с приятелчетата. Пожела си да й направя шоколадова торта с понита. Реших да съм практична и вместо захарни фигурки, които ще бъдат изядени на мига реших да взема играчки понита, които после да й останат и да си играе с тях. Направих всичко останало от композицията с цветен марципан - рекичка, мостче, дъга, цветенца, пеперудка. Отстрани я облепих с домашни целувки. Вътре тортата беше много шоколадова. Торта само за шокохолици!! Тежка, мусова и много вкусна! Фини орехови блатове, без почти никакво брашно и домашен млечен крем с масло и шоколад. Комбинацията придаваше усещане за наситен шоколадов мус. 
      Аида беше много щастлива и много хареса тортата си, която по традиция беше мигновено разграбена и разглобена от сладките малки ръчички, веднага щом духна свещичката :) 


Продукти за два правоъгълни блата с размери 33:24 см:

5 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
3 ч.ч. смлени орехи
2 с.л. брашно
2 с.л. натурално какао
2 ванилии

продукти за крема:

1 литър прясно мляко
12 с.л. захар
8 с.л. с връх брашно
4 жълтъка
2 ванилии

250 г масло
200 г натурален и млечен шоколад

продукти за шоколадовия ганаш:

200 мл сладкарска сметана
200 г натурален шоколад


Блатове:

Започнете със сместа за блатовете. Разбийте белтъците на сняг. Постепенно прибавете половината захар като продължавате да разбивате докато се абсорбира захарта. Разбийте жълтъците с останалата захар на крем докато побелеят. В отделена купа смесете сухите съставки - орехите, какаото, брашното и ванилията. Пригответе сместа за блата като към жълтъчната смес прибавяте сухите съставки и белтъците като ги редувате. Бъркайте внимателно с лопатка или с тел за разбиване. Изпечете тестото на две кори в правоъгълна форма в предварително загрята на 170* фурна.

Крем:

Загрейте млякото на котлона, без да завира. Смесете захарта с брашното и ванилията. Към тях прибавете жълтъците и постепенно разредете с млякото като бъркате непрекъснато. Върнете на котлона и сварете гъст крем и го оставете да се охлади. Охладете. Разбийте маслото и го прибавете към студения крем. Разтопете шоколадите на водна баня и ги добавете. Разбъркайте всичко още веднъж с миксер.

Сглобяване:

Сглобете тортата като слепвате блатовете с крем. Намажете я отстрани и отгоре и загладете добре. Завършете с крем. Не махайте формата.

Клокнете сметаната на котлона. Добавете шоколада и разбъркайте до гладкост. Излейте го върху тортата и заравнете. Оставете за едно денонощие да стегне добре в хладилника. На сутринта отстранете формата и декорирайте по избор. 

Аз облепих с домашни целувки, които направих от останалите ми белтъци от тортата. Ръководих се от рецептата, посочена от Супичка, която е много точна, но ги направих по-тънки и ги суших само два часа. 

Ето рецептата:

Домашни целувки

Продукти за 40-50 целувки:

4 белтъка
24 с.л. кристална захар

Много важно условие е купата и бъркалките на миксера ви да бъдат напълно сухи, както и белтъците да са със стайна температура! Сложете в купа белтъците и захарта. Сложете купата в друга купа с гореща вода и започнете да разбивате с миксер, докато станат на твърда пяна и не падат от купата. На мен ми отне около 15 минути постоянно биене. Сложете хартия за печене върху тава. С помощта на малка лъжичка загребете от сместа и оформете целувките, с малко връхче. Не ги правете много дебели, защото така ще се изпекат по-бавно. Аз ги направих по-тънки. Суших ги два часа на 100 градуса. Можете да сложите две тави една над друга. Ако ги направите по-дебели може да отнеме и 3 часа. Извадете една и разчупете. За да бъде идеална целувката трябва да бъде суха и твърда отвън и мекичка отвътре. Оставете ги да изстинат.


Да ви е сладко!


петък, 13 септември 2013 г.

Кошнички с карамелизирани ябълки, синьо сирене и прошуто

     Елегантно предястие за вашето червено вино - Кошнички с карамелизирани ябълки, синьо сирене и прошуто. Хрупкави, сладко-солени и апетитни...

     Драги читатели и приятели, с днешната публикация имам удоволствието да ви споделя, че получих покана да готвя заедно с топ готвача Силвена Роу в новото кулинарно предаване по БТВ "Щипка сол". Искам специално да благодаря на целия прекрасен екип на предаването и на Силвена Роу за поканата и топлото посрещане. За мен беше истинско удоволствие да се докосна до телевизията зад кадър и да готвя с готвач от такова високо ниво. 

        Почерпете се с вкусните солени кошнички и наздраве! :) 


Продукти 6 бр:

4 листа фини точени кори
2-3 големи ябълки
4-5 слайса прошуто
150 г синьо сирене
80 г масло
1/4 ч.л. канела
1 с.л. мед
шепа сушени боровинки


Обелете и нарежете ябълките на кубчета. Изсипете ги в тиган, добавете бучка масло, една супена лъжица мед и канела и разбъркайте, докато омекнат. 
Разрежете корите на 6 квадрата от по два листа. Намажете дъната на 6 формички за крем карамел с масло. Сложете всеки квадрат от фините кори във формичката и притиснете внимателно, като оставете краищата да висят. Печете ги за 5-6 минути на 180 градуса, докато добият леко златист цвят. Извадете ги, разпределете в тях половината от ябълките, сложете парченца прошуто и синьо сирене, бучка масло и отново повторете ябълки, прошуто и синьо сирене. Завършете със сушени боровинки. Печете за 5-6 минути на 180 градуса, докато сиренето се стопи. 


----------------------------------------------------

Поднесете кошничките като предястие с чаша червено вино ЕТНО Сира и Рубин. 
Това е интригуващо вино с красив рубинен цвят. Сирата му дава изразена пикантност, топлина и кадифеност, а рубинът от своя страна сочност, приятна сладост, плътен „пълен” с виолетки вкус, чийто пикантен финал заобикваш. Насладете му се!

Да ви е сладко!

вторник, 10 септември 2013 г.

Гратен с праз лук и пиле с провансалска коричка

     Здравейте приятели, след като починахме за седмица на Гръцкото моренце се завръщам с нови сили и идеи. 
     Днес ви представям едно чудесно есенно ястие - Гратен с праз лук и пиле с провансалска коричка. Непременно го опитайте, няма да съжалявате! Сигурна съм, че ще го включите в обичайното си меню. Вече можете да откриете любимия, сладък праз лук на пазара. Давам ви идея за много вкусна рецепта с него, в компанията на крехко пилешко месо и хрупкава провансалска коричка с пресни подправки.
       

Продукти:

4 стръка праз лук
2 моркова
шепа дръжки от целина
2 пилешки гърди
шепа листенца прясна мащерка
50 г масло + малко зехтин
черен пипер
1 с.л. брашно
1 ч.ч. бяло вино
1 1/4 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. вода
сол

продукти за провансалската коричка:

3 филии хляб (без коричките)
2 скилидки чесън
кората от половин лимон
60 г масло
60 г кашкавал
връзка магданоз
шепа пресен розмарин
шепа прясна мащерка
черен пипер
сол


Нарежете праз лука, морковите и дръжките целина на дребно. Нарежете пилешкото месо на малки парчета и го добавете и него. Сложете ги в тенджера с маслото и зехтина. Долейте малко вода и задушете до омекване на зеленчуците. Поръсете с прясна мащерка, черен пипер и сол. Поръсете с 1 с.л. брашно, налейте бялото вино, млякото и водата и кипнете ястието, след което намалете да покъкри на бавен огън, докато сосът се посгъсти. Не бива да става прекалено гъст, но не и течен. Отместете от огъня. 
Пригответе провансалската коричка докато чакате сосът да се сгъсти.
Сложете в блендера 3 филии хляб, с изрязани корички, кората от половин лимон, 2 скилидки чесън, бучка масло и парче кашкавал, връзка магданоз, шепа розмарин и шепа мащерка, поръсете с черен пипер и сол и пасирайте, докато получите мокри маслени трохи.
Изсипете задушените зеленчуци и пилешкото месо със соса на дъното на тавичка или касерола. 


Разпределете отгоре провансалската коричка и печете ястието на 200 градуса за 20 минути, докато добие златист загар.


Поднесете блюдото топло.


Да ви е сладко!









четвъртък, 5 септември 2013 г.

Лятна салата с манго и авокадо

    През летните горещини ви предлагам една свежа, витаминозна и много вкусна салата, чудесна компания за чашата ви с бяло вино. Наздраве!


Продукти:

зелена салата
1 зряло манго
1 зряло авокадо
1 червена чушка
две шепи зелен грах
пресен лук
сокът от 1 лимон
зехтин
черен пипер
сол


Сварете граха на пара за няколко минути, докато омекне. Измийте го със студена вода. 
Нарежете мангото на дълги, тънки парчета. По същия начин нарежете червената чушка и авокадото. 
Сложете зелената салата в купа. Добавете отцедения грах и нарязаните зеленчуци. По желание добавете и нарязан пресен лук. Полейте със струйка зехтин и лимонов сок. Поръсете с малко черен пипер и сол на вкус.


---------------------------------------------------

Аз поднесох вкусната салата с бяло вино ЕТНО Шардоне. То е вино с мек и елегантен вкус, добра структура и умерена плътност. Оставя ви с усещането за приятна свежест. 

От виното. За вас. С любов

Да ви е сладко!