Търсене в този блог

четвъртък, 3 юли 2014 г.

Боровинкова торта с цедено кисело мляко "Квак-квак"

    Вчера 02.Юли, моята малка принцеса Беатрис навърши 2 годинки :) Отпразнувахме рождения ден с тази вълшебно вкусна торта, по традиция, приготвена от мама. Тортата е пълна моя импровизация, която приготвих на самия ден, защото не разполагах с никакво време, и както обикновено става, когато се наложи да импровизирам създавам едни от най-вкусните ми торти :) Състои се от шоколадов блат без брашно, който буквално се топи в устата и има вкус на брауни, лилав крем от цедено кисело мляко и сметана, с лимон и боровинки, пресни боровинки и напоени в мляко бишкоти. Разрезът е много красив, с открояващи се пластове - кафяво, лилаво, бяло и отново лилаво. Много балансиран вкус, не е много сладка, свежа от цеденото кисело мляко и плодовете и топяща се в устата. 
    Първоначалният план беше да направя фигурки от марципан. Любимото животно на Бети е жаба и исках да й направя жабка, но след като обиколих много малки магазини и 5 хипермаркета се отчаях, защото никъде не намерих марципан. Тогава се наложи да импровизирам и с декорацията. Направих жабка и пате от плодове. Получи се много сладка, бебешка торта, полезна и вкусна :) Бети веднага разпозна животните и това беше достатъчно за мен :) Децата с удоволствие си изядоха парчетата. А ето и самата рецепта: 


Продукти за шоколадовия блат без брашно (23 см):

200 г натурален шоколад
100 г масло
4 яйца (разделени жълтъци и белтъци)
1 ванилия
щипка сол
1/3 ч.ч. захар

продукти за крема:

2 кутии цедено кисело мляко (2  x500 мл)
1/2 ч.ч. захар
кората от 1 лимон
2 с.л. лимонов сок
2 ванилии
200 мл. сладкарска сметана
2 шепи пресни горски боровинки

12 броя бишкоти
200 мл. прясно мляко за напояване

100 г пресни боровинки

продукти за декорацията:

1 бр. зелена ябълка
1 бр. манго
краставичка
боровинки
ягода
малини
шоколадов кувертюр
няколко клечки за зъби

А ето и я и прекрасната рожденичка :)




Загрейте фурната на 200 градуса.
За да приготвите шоколадовия блат без брашно сложете в стъклена, топлоустойчива купа шоколада и маслото и ги стопете на водна баня. Охладете сместа напълно и добавете 4 жълтъка, една ванилия и щипка сол. Разбийте белтъците на сняг, заедно със захарта и внимателно добавете при шоколадовата смес, като бъркате с шпатула, така че максимално да запазите въздушността на блата. Пригответе ринг. Поставете го върху тава, покрита с хартия за печене и излейте сместа. Печете блата до готовност, докато клечка излезе суха, около 20 минути. Охладете го напълно и много внимателно го обърнете върху подложка за торта или плато. Внимавайте, защото лесно се чупи. Най-лесно това става като поставите подложката за торта върху блата и бързо и енергично обърнете цялата тава. Отлепете хартията за печене.
В купа разбийте цеденото кисело мляко заедно със захарта, кората и сока от лимона и двете ванилии. В друга купа разбийте сметаната на сняг и я добавете при цеденото мляко. Вземете малко от крема и го сложете в блендер. Сложете две пълни шепи боровинки и пасирайте до гладкост, докато оцветите крема в лилаво. След това го прехвърлете при останалия крем и разбъркайте, докато целият стане лилав. 


Сглобяване на тортата:

Стегнете блата с ринга. 


Намажете 1/2 част от крема върху блата. 


Поръсете с пресни боровинки. 


Отгоре поставете напоени в мляко бишкоти 


и отново завършете обилно с крем. 


Приберете тортата в хладилник поне за 5 часа, а най-добре едно денонощие (аз не разполагах с толкова време). Отстранете ринга, като внимателно прокарате мокър нож по ръба. Декорирайте тортата. Прикрепвайте елементите от жабата и патето с малки клечки. Украсете ръба с малини.


Извинявам се за качеството на снимката, правена е на тъмно в ресторанта, за да ви покажа разреза.


Да ви е сладко!

NB: Моето дете на 2 г. яде шоколад, но ако вашето все още не яде направете пандишпанов бял блат или отново ред бишкоти.






40 коментара:

  1. Чудесна е тортата ти, Ани! Много свежа и сочна :) и шоколадова :)
    да ви е жива и здрава малката Бети много, много да ви радва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, мила, благодаря ти за хубавите пожелания :)

      Изтриване
  2. Ани, тортата е великолепна и като вкусове и като визия! Страшно много ми харесва украсата, много по-хубава и весела е, отколкото ако беше с фонданова жабка :) Да ти е живо и здраво порасналото момиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Кате, така е, аз не понасям фондан - безвкусен и вреден. Колко по-оригинално и здравословно е, когато тортите са украсени с плодове или дори марципан. За втория рожден ден на Аида правих отново такава украса. Тогава направих Пеперудената торта, ако си я виждала. Цялата в плодове. Децата бяха във възторг и с малките пръстчета ги излапаха още преди да я нарежем :) Прегръдки и благодаря :)

      Изтриване
  3. Много късмет и весели моменти с малкото съкровище!Тортата е чудесна!Искам да знам диаметъра на формата за печене колко е и дали боровинките могат да се заместят със замразени?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Карамфила и добре дошла :) Благодаря за хубавите пожелания. Диаметърът в този случай е точно 23 см, тъй като бяхме само семейството 10 човека. Моята се разпъва според желанието. Могат да се заменят със замразени, но сега е лято и пазарите са пълни с български пресни боровинки. Една препоръка, ако позволиш - не купувай от едрите. Те са култивирани и дори не пускат такъв хубав лилав сок, за да боядисаш крема с него. Взимай от най-ситничките, горски боровинки, те са и по-вкусни и силно боядисващи :)

      Изтриване
  4. Да ти е жива и здрава, малката принцеса, Ани! Много ми допада идеята за тортата, а украсата е изключително сладка! Много по-добре отколкото с марципан, така че, явно някой неща наситина стават с причина! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люска, благодаря ти мила :) Права си, всичко се случва с причина :) Убедена съм в това. Да обиколя 5 хипермаркета и сумати магазинчета и никъде да не намеря марципан..просто е трябвало да направя тази торта :))))

      Изтриване
  5. Ани, да ти е живо и здраво малкото съкровище, както и кака му. Да сте здравички цялото семейство и все така обич да изпълва дните ви! Много ви се радвам, да знаеш. Пример си ми в това отношение. :)
    А тортата е просто чудесна! Прекрасно си я измайсторила, декорирала, всичко. Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Геринце, много си мила, благодаря за пожеланията. Сладурка :)))Радвам се, че тортичката ти хареса. Вкусът е божествен, някои дори се повториха с по още едно парче :))) Прегръдки

      Изтриване
  6. Поздрави за малката сладурана Бети и пожелания за много усмивки!
    Ани, приготвила си чудесна торта-напълно по мой вкус! Украсата е толкова забавна и свежа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, благодаря ще й предам на Бети :))) Знам, че ти ще оцениш тортата. Вкусовете се допълват много хармонично :) Ще се радвам ако я опиташ :) Поздрави

      Изтриване
  7. Нека е жива и здрава малката Бети. Тортата е много нежна, а украсата е прекрасна. Различават се животинките, и на мен жабчетата са ми любими и ще се възползвам от идеята. Весел празник

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, здравей и добре дошла :) Благодаря за хубавите пожелания. Много се радвам, че ти харесва тортата. Още като ги направих и вдигнах Бети да я питам кой е това и тя ги разпозна безпогрешно жаба, пате, после ги кръсти пица и хукна през глава да си взима лъжица да ги яде :)))) Ще се радвам да я опиташ :) Поздрави

      Изтриване
  8. Честит рожден ден на малката принцеса! Тортата е божествена и с много свежа, идейна и весела украса! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Ради и добре си ми дошла :) Надявам се да се чувстваш уютно тук! Наистина е много свежа, не е много сладка, балансирана е, лека и цветна. Децата много ще я харесат :) Поздрави

      Изтриване
  9. Ех, че красива торта, Ани! Честит рожден ден на най-малката принцеса в семейството, да расте здрава и много щастлива!

    ОтговорИзтриване
  10. Ани, тортата е прекрасна! Честита годишнина! Да ви е здрава и щастлива малката Бети и много радост да носи в семейството!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, много хубави пожелания, благодаря :)

      Изтриване
  11. Много целувки за малката принцеса! Да е здрава и много усмихната! Страхотна торта си и направила, весела като самата нея.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йолинце, ще й предам на твоята приятелка ;) Радвам се, че ти харесва тортата. Целувам те!!

      Изтриване
  12. Днес тук много сладурско! Сладки дами, сладка торта... Страхотни сте!
    Честит празник и оттук на малката мишка :) Много здрава и щастлива да расте!
    Ведър и слънчев ден ти желая, Ани :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, благодаря мила. Радвам се, че ти харесва. Прегръдки

      Изтриване
  13. Да ви е жива и здрава малката Бети, Ани и много, много да ви радва!

    ОтговорИзтриване
  14. Да е жива и здрава рожденичката! Прекрасна торта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Ивелина и добре дошла. :) Много благодаря за пожеланията. Радвам се, че тортата ви харесва. Поздрави и лека вечер

      Изтриване
  15. Здравейте, Ани !

    Аз съм ваша редовна читателка и всяка седмица задължително приглеждам новите ви рецепти. Вече съм изпитала не малка част от тях и винаги се получават много сполучливи. Сегга съм в търсене на идея за торта за двете ми дъщерички, които нарършват 2 години съвсем скоро. Прегледах почти всичките ви рецепти за торти и най-вече детските :) За момента се спирам на тази апетитна тортичка, въпреки че не е сезона на червените плодове. Тъй като в момента живея във Франция не съм сигурна какво би било най-близко до вкуса на цеденото кисело мляко. Според вас дали мога да го заменя с маскарпоне ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Благодаря ви за коментара. Много се радвам, че имам читатели зад граница :) Спряли сте се на страхотно вкусна торта. Няма да съжалявате. Сигурна ли сте, че във Франция няма цедено кисело мляко? Ако няма можете да го замените с много гъсто кисело мляко или маскарпоне. Ще стане вкусно сигурна съм! Стискам палци. Да са живи и здрави Вашите слънчица :)

      Изтриване
    2. Благодаря ви, Ани за този бърз отговор ! Във френските магазини не съм виждала да продават цедено кисоло мляко. Бих могла да го приготвя сама, но нямам подходяща материя за да го отцедя. Ще опитам може би с маскарпоне. Още веднъж сърдечно благодаря ! Възхищавам ви се искренно, незнам как намирате време за да ни предоставяте толкова често такива изящно приготвени рецепти ! Поздрави и всичко най-добро.

      Изтриване
    3. Сърдечно ви благодаря. Пожелавам ви един страхотен празник!

      Изтриване
  16. Здравейте, Ани! Тортата изглежда великолепно:) и като украса и като вкус, който си представям. Много ме привлича да я направя за рождения ден на дъщеря ми, но има изисквания, специално поставени от нея за конкретна украса. Чудя се как мога да сложа фондан на нея - още един ред бишкоти и после маслен крем, вариант ли е? Или нещо друго като идея, което можеш да ми препоръчаш. Предварително благодаря, Ралица

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Лично аз не работя с фондан и не мога да ви дам съвет за него. Идеята на тази торта е да бъде детска и интересна, но с плодове. Иначе мисля, че като тежест ще издържи.

      Изтриване
  17. Благодаря за бързия отговор :):) По-скоро се чудех дали мога директно върху крема да го сложа или дали мога върху този крем да сложа маслен? Последен въпрос, тогава - според върху този крем мога ли да сложа маслен?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мисля, че бихте могли, но не много на дебел пласт.

      Изтриване
    2. Благодаря, Ани, отново:) Весели и топли празници ви желая от сърце!

      Изтриване
  18. Пламена Кабакчиева6 май 2016 г. в 9:18

    Здравейте, Ани! От момента на първата Ваша рецепта, на която попаднах случайно в интернет при търсене на рецепта за супа от червена леща следя Вашия блог непрестанно. Изпробвала съм няколко Ваши рецепти - винаги с отличен резултат....последно правих козунаците със заквасена сметана и обрах овациите, особено на мъжа ми ;) Възхищавам се на това, което правите и ми действате много вдъхновяващо. Последното ми Вашо вдъхновение е тази превъзходно изглеждаща торта, която съм решила да направя за първия рожден ден на сина ми. Ако ми позволите да почерпя съвет от Вас....следва да направя торта за около 18 човека и предполагам, че ще ми е необходима форма с 0 28-30 (в момента имам налична 0 22-24)? Необходимо ли е да увелича съставките от Вашата рецепта и с колко?
    Благодаря Ви предварително!
    Поздрави и адмирации!
    Плами

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Плами! Искам сърдечно да ви благодаря за милото съобщение. Вие осмисляте всичко, което правя. Спряло сте се на разкошна торта, лека и свежа, точно за малко дете. Предлагам ви да увеличите продуктите с половин доза. Можете да я направите и правоъгълна ако имате форма. Успех и прекрасен празник! :)

      Изтриване
    2. Много Ви благодаря за отговора! Да, и аз така предполагах :) Тортата толкова отдавна я мисля....с какви плодове, формата, плодовите животинчета за декорация....все едно ще раждам отново :D
      Мерси за съветите и куража....ще пиша след това за резултата и ако си струва гледката може и снимков материал да приложа ;)
      Плами

      Изтриване