Търсене в този блог

неделя, 31 август 2014 г.

Орехова торта с крем Кафе

    Покрай блога имам възможност да се запознавам  с много интересни, нови хора. Поводът да направя тази торта беше молбата на една "виртуална приятелка" да изненада съпруга си за рождения му ден. Обстоятелствата налагат в момента да живее в Лондон, далече от близките си и много искаше макар и от разстояние да участва в неговия празник, затова ме помоли да му приготвя домашна и много вкусна торта, която изненадващо да се появи в заведението, където рожденикът празнува с приятели.
    Благодаря ти Лери, че ме направи част от този специален за вас момент! :)
   Спрях се на тази фантастична Орехова торта с крем кафе. Блатовете са силно орехови, с какао и обилно напоени с ром. Кремът е маслен крем кафе. Комбинацията ще ви заплени. Преди да поднесете тортата я извадете от хладилника за 10-15 минути, за да се отпусне. 


Продукти за блатовете:

200 г смлени орехи
1/4 ч.ч. натурално какао
1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. нескафе еспресо
8 яйца, L размер
1 ч.ч. захар
2 ванилии
1/4 ч.л. сол

1/2 ч.ч. ром за напояване

продукти за крем Кафе:

6 жълтъка, L размер
1/2 ч.ч. захар
щипка сол
2 ч.л. нескафе експресо, разтворено в 1/2 ч.ч. гореща вода
450 г меко масло
2 с.л. ликьор кафе или шоколад
1 ванилия
4 с.л. заквасена сметана

1/2 ч.ч. печени, смлени орехи



Загрейте фурната на 180 градуса. 

Сложете орехите в блендера, добавете какаото, брашното и кафето и пасирайте. Прехвърлете в купа.

Разделете жълтъците от белтъците.

В купа разбийте жълтъците на средна скорост, докато станат бели и пухкави. Добавете 2/3 от захарта и бийте с миксера. Сложете и ванилията. 

В друга купа, разбийте белтъците, заедно със солта, като използвате чисти бъркалки на сняг. Постепенно добавете останалата 1/3 ч.ч. захар. 

Редувайки ги на три пъти, сложете белтъците и сухата орехова смес при жълтъците, като бъркате с шпатула внимателно, за да запазите въздушността им. Разделете сместа на две и я излейте във форма за печене, поставена върху тава, покрита с хартия за печене. Печете блата 20 минути, до готовност. Извадете и охладете. По същия начин изпечете и втория блат. 


Напълнете купа със студена вода и сложете лед. Оставете я настрана.

В термоустойчив съд разбийте с миксер жълтъците за крема, заедно със захарта и солта. Добавете разтвореното във вода кафе. Сложете купата на котлона в съд с малко вода, на минимален огън и бъркайте с шпатула, докато сместа се посгъсти и започне да остава по шпатулата. Прехвърлете купата в съда с леда и бъркайте от време на време, докато напълно се охлади. 

В друга купа разбийте мекото масло с миксер и на три пъти излейте яйчената смес, като разбърквате с миксера, след всяка доза. Добавете ликьора и ванилията. Накрая сложете и заквасената сметана и разбъркайте.

Разрежете внимателно, всеки един блат на два отделни, с помощта на дълъг нож за хляб. 


Обърнете един от блатовете върху поднос или подложка за торта. Стегнете го с висок ринг. Напоете го с няколко лъжици ром и намажете пласт крем. Разпределете крема, така че да ви стигне за 4 пласта и измазване отстрани. Охладете тортата за няколко часа, прокарайте нож по ръба и внимателно отстранете ринга. Измажете с част от запазения крем отстрани и облепете тортата с печени, млени орехи. Декорирайте по избор.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: http://www.foodandwine.com/recipes/rum-mocha-walnut-layer-cake

17 коментара:

  1. Прекрасна торта, Ани! Представям си наситения орехово-кафен вкус на блатовете напоени с ром и кафения маслен крем, просто разкош!
    Да участваш в един толкова мил жест и да бъдеш част от тази приятна семейна изненада е още по-хубавата страна на нещата.
    Сигурна съм, че тортата е била най-хубавото и важно нещо за този мъж на този ден, защото е донесла много приятни емоции :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, много ти благодаря. Комбинацията е вълшебна. Наистина това ще е една от най-вкусните ми торти. Кремът е божествен, блатовете наситено орехови и с много ром. Много се радвам, че имах възможност косвено да помогна на Лери да изненада съпруга си и да го направи много щастлив. Изненадата е била страхотна, за която допринесоха и добрите й приятели, които бяха в ролята на "транспорта" :))) Поздрави

      Изтриване
  2. Ани, благодаря ти. Направи ме толкова щастлива мен и моя съпруг. Исках тортата да бъде направена с много любов, настроение и усмивки и това си ти. Толкова нежна и красива, а отзивите за вкуса са ООООО НЕВЕРОЯТНА! Прегръщам те и много те обичам!
    Лерзан

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еее, Лери,много се радвам, че и на вкус е била толкова вкусна!! Супер! Съжалявам само, че нямам разрез да покажа на читателите и как изглежда отвътре четириетажната торта. Много ти благодаря за доверието. Прегръщам те и много се радвам, че се чухме по телефона от Лондон :)))

      Изтриване
  3. а как стана така че орехите да са по този начин полепнали и отгоре с такава прецизност на кръг:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, първо облепих стените. След това взимам в шепа малко от орехите и прихлупвам по ръба, след това потупвам с ръка, за да залепнат и заемат формата, която искам. Не е трудно. Получи се перфектен кръг.

      Изтриване
  4. Прекрасна торта, Ани! Със сигурност си зарадвала много хора, не само рожденика!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти скъпа моя. Много се радвам, че ти харесва! Като видях снимките на рожденика, сигурна съм, че са били много доволни всички :))) Прегръщам те! Липсваш! Стига ти толкова почивка :)))

      Изтриване
  5. А как се облепят стените?Вижда ми се много трудно

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Михаела, малко по-нагоре в коментарите можеш да прочетеш. Не е трудно. Взимам в шепа от орехите и прихлупвам по стената и ръба, след това потупвам с ръка, а да загладя.

      Изтриване
  6. А може лида ми кажеш от къде да си купя ринг за торти?В момента ползвам форма за блатове с подвижно дъно ама като махам ринга и свалям с ножа и малко от тефлона😟

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Михаела, моята я купих от онлайн магазина vivre. От време на време пускат такива форми за торти, високи, без дъно. Също провери в магазин Змееборец, ул. Кадемлия 6.

      Изтриване
  7. Обожавам вкусът на орехови блатове! Прекрасна торта!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви Ивелина. Аз също ;))

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте,
    Какъв е размерът на формата за тортата?

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте, може ли да ми кажете, жълтъците ги разбивате на пара, без съда да докосва този с водата или се опира (на водна баня) и дали в блатовете не се слага бакпулвер или сода, защото в други рецепти за орехови блатове има. Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване